Musul’dan sonraki savaş

Savaş ganimeti olan Musul’dan DEAŞ’ı çıkarma mücadelesi henüz sonuçlanmadı. Ancak DEAŞ sonrasına ilişkin mücadele başladı bile.
Bunu, Irak Kürt Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Musul cephesindeki KDP’ye bağlı peşmerge kuvvetlerini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada açıkça dile getirdi.
Çarpıcı iki tespit yaptı.
Bunlardan ilki, Irak Başbakanı Haydar Ebadi ile Bağdat’ta iki ay önce yaptığı görüşmede bağımsızlığın konuşulduğunu ve Ebadi’nin iyi komşuluk ilişkilerine ve iki taraf arasında çatışmadan kaçınılmasına vurgu yaptığını söyledi. Buradan çıkarılacak sonuç, Bağdat ile anlaşmaya varılabileceği ya da çözüm yolu olarak Kürtlerin bağımsızlık referandumuna gidebileceğiydi.
İkinci olarak, Barzani, ABD ile peşmerge güçlerinin Musul ilerleyişi sırasında ele geçirdiği Kürt bölgelerinden çekilmeme konusunda anlaştığını söyledi. Mücadele sırasında 11 bin 500 peşmergenin öldüğünü ya da yaralandığını söyleyen Barzani, bu kadar bedelden sonra bu toprakların merkezi yönetime verilmesinin mümkün olmadığını da ekledi: “Kurtarılan bu toprakları elimizde tutmaya devam edeceğiz.”
Buradan çıkarılacak sonuç, Barzani’nin Amerikalılarla yaptığı anlaşmaya dayanarak, Musul’dan DEAŞ temizlendikten sonra peşmergenin ele geçirdiği tüm toprakları kendi bölgesine katarak, Kerkük ve Sincar’ın da içinde bulunduğu bir bağımsız devlet kurma peşinde olduğudur.
Barzani ayrılıkçı emellerini hiçbir zaman gizlememiştir. Koşullar elverdiği takdirde Irak’tan ayrılarak bağımsız Kürt devleti kurmak istediğini hep dile getirmişti. Tıpkı babası Molla Mustafa gibi, bu amacın önündeki en büyük engelin güçlü bir Irak devleti olduğunu biliyor. Bu yüzden 2003 yılında ABD’nin ülkeyi işgal etmesi, merkezi hükümeti ve silahlı kuvvetlerini dağıtması planına imza attı. İşte bu gerçek fonksiyonlarını yerine getiremeyen ve çatışmalar nedeniyle dağılmış bir Irak devleti yaratarak asıl amacını gerçekleştirecek koşulları yaratmak için ilk adım niteliği taşıyordu.
Barzani bir fırsatçı bir politikacıdır. İtinayla kendisine Irak hükümetinin değil ABD’nin koruması için görev verdiği ve devletine katmak istediği Kürdistani alanların nereleri olduğunu belirtmekten kaçınmıştır. Bu konuları hep muğlak bırakmıştır çünkü Musul savaşı hala sürüyor ve kuvvetleri de ilerlemeye devam ediyor. Ancak açık olarak vurguladığı bir şey var ki, o da bu devletin sınırlarının peşmergenin yaptığı ilerleme ile belirleneceğidir. Bunun anlamı DEAŞ’ın Musul’dan atılması, daha başka bir savaşı, üstelik daha şiddetli olanı gündeme getirebilir. Barzani, peşmerge komutanlarına yaptığı konuşmada bu seçeneğe de işaret etmişti. “Bizi DEAŞ sonrası nasıl bir musibet bekliyor henüz bilmiyoruz. Daha sonra gelecek her türlü tehdide karşı hazırlıklı olmalıyız.”

Devamı Derin Ekonomi Aralık 2016 sayısında …

Dikkat çekenler...