Mahalli seçimde tercih, icraat ve insan odaklı gönül belediyeciliği

Ülkemiz Anayasası uyarınca her beş yılda bir yapılan mahalli seçimler 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacaktır. Öncelikle ülkemize, halkımıza, şehirlerimize, mahalli idarelere ve seçilecek başkanlara, Meclis üyelerine hayırlı olur inşallah. Mahalli seçimlerin huzur ve kardeşlik içinde geçmesini Allah’tan niyaz ederim.

Ülkemiz ve halkımız gerçekten dünyaya gerçek bir katılımcı demokrasi dersi vermektedir. ABD’de 4 yılda bir yapılan Başkanlık ve Kongre seçimleri ancak yüzde 50 ve altında bir katılım yüzdesi ile yapılırken, Avrupa Birliği’nin ortak Parlamento seçimleri yüzde 30-40 civarı bir katılım yüzdesi ile yapılırken, Türkiye’mizde ise 16 Nisan 2017 Anayasa değişiklik referandumu yüzde 85,3 katılım, 24 Haziran 2018’deki Başkanlık ve TBMM seçimleri yüzde 86,2 seçime katılım yüzdeleri ile gerçekleştirilmiştir. En son 30 Mart 2014’de yapılan mahalli seçimlerde de yüzde 89 katılım yüzdesi olmuştu. Aziz milletimiz katılımcı demokrasiye, oy kullanma hakkına sahip çıkmakta, merkezi yönetim ile mahalli yönetimleri belirleme iradesini de serbestçe ve kararlılıkla ortaya koymaktadır. Yine aziz milletimiz 15 Temmuz 2016 gecesinde de tanklarla, uçaklarla, helikopterlerle yapılmaya çalışılan ve 251 vatan evladının şehadeti pahasına başarıyla önlediğimiz hain darbe girişimini etkisiz kılarak tüm dünyaya destansı bir demokrasi dersi göstermiştir.

Buna karşın, dünyaya demokrasi dersi vermeye kalkan birçok gelişmiş batılı ülkelerin yönetimleri ise, Türkiye’nin ve halkımızın katılımcı demokrasinin ve darbe karşıtlığının en iyi örneklerini vermelerini görmezden geldikleri gibi, Türkiye’yi ve yönetimini birçok platformlarda sıkıştırmaya, suçlamaya ezelden beri devam etmektedirler.

Türkiye’de rahmetli eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 1980’li yılların ortalarında belediyeleri ve yetkilerini, bütçelerini, kadrolarını güçlendirmesiyle, belediyecilik mahalli düzeyde büyük önem kazanmaya başlamış, halkın kamu hizmetlerinden faydalanma konusunda büyük ilerlemeler sağlama ve taleplerde bulunma dönemi ortaya çıkmıştı.

Devamı Derin Ekonomi Mart 2019 sayısında …

 

Dikkat çekenler...