Kripto paralarda dolandırma şekilleri nelerdir?

Kripto paraların zengin yaratma serüveni, insanların kitleler halinde sisteme dahil olmasını beraberinde getirmektedir. Ancak birçok yönüyle henüz emekleme aşamasında olan kripto para düzeni, fırsatlarıyla beraber sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Sayıları binleri aşıp on binlere varma yolunda ilerleyen muhtelif koinler farklı özellikler arz ettiklerini iddia etmekteyseler bile bu denli fazla çeşidin iyi niyetli düşünsek bile ticari hayata katkı sunmaları pek zordur.
Dünyada 210 civarı ülke bulunmaktayken bu ülkelere ait 200 civarı para birimi bulunmaktadır. Son dönemde artan arzlar ile beraber ise Şubat 2021 itibariyle 5.500 civarında kripto para birimi olduğu tahmin edilmektedir. Geldiğimiz tarih itibariyle ise resmi olmayan rakamlarda bunun 9.000 civarında olduğu konuşulmaktadır.
Kripto para vurgunlarında kullanılan yöntemleri incelemekte fayda olduğu kanaatindeyim. Kısaca bahsedecek olursak:

Ponzi türü dolandırıcılık; bu sistemde hızlı iletişim kuran ağzı kalabalık çete üyeleri üzerinden sabit getiri vaadiyle yeni satılan koinler üzerinden gelir sağlanarak sabit gelir vaadi oluşturulmaktadır. ICenter örneğinde olduğu gibi çok yüksek sayılabilecek yüzde 1.2 lik günlük kazanç vaadini telegram üzerinde topladıkları kalabalıklara heyecanla anlatıp ilk halkalarının ötesinde ikinci halka gelenlerin yatırım yapmaları sağlanmakta. Her yeni gelen ise bir evvelkinin kodu ile işlem yaparak ponzi şemasında üstte bulunanlara kazandırmış olmaktadır.
Olmayanı pazarlama; bazı dolandırıcıların teknik olarak esasen hiç var olmayan kripto paranın sadece web sitesi, pazarlama materyali vs. gibi gereklerini sağlayarak yatırımcı çekip, yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra toplanan parayı alıp yatırımcıyı ortada bırakma üzerine kuruludur. Buna örnek olarak OneCoin vakası örnek verilebilir. Bu örnekte yaklaşık 3.8 milyar dolarlık yatırımcının parası buharlaştı.

Devamı Z Raporu Mayıs 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...