Karbon vergisi ve serbest ticaret

Avrupa Birliği Eylül ayında ithal çelik, çimento ve diğer mallara CO2 emisyon tarifeleri uygulayacak bir sistemin ilk aşamasını başlattı. Birlik 2026 yılına kadar sınırda herhangi bir CO2 emisyon ücreti toplamaya başlamayacak. Ekim ayında deneme aşamasına giren yeni rejim, AB’ye mal ithal edenlerin sadece bu ürünlerdeki karbon emisyonlarını rapor etmelerini gerektiriyor. Tamamen yürürlüğe girdiği 2026 yılından itibaren ise bir ücret/vergi talep edilecek.

Aralık ayının 18’inde ise İngiliz hükümeti yaptığı açıklamada, işletmelerin daha az katı iklim politikalarına sahip ülkelerden yapılan ucuz ithalata karşı korunmasına yardımcı olmak için 2027 yılından itibaren bazı ürünlere yeni bir karbon ithalat vergisi uygulayacağını açıkladı.

KARBON VERGİSİ NEDİR?

Karbon ayak izi bir ürün veya faaliyetin, kişi veya kuruluşun üretim ve tüketim faaliyetleri boyunca doğrudan veya dolaylı olarak neden olduğu karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarının toplam miktarını birim cinsinden ifade eder. İşte bu tanıma dayalı olarak firmalar faaliyetleri sonucunda çevreye ne kadar emisyon saldıklarını hesaplamak, belgelendirmek ve saldıkları karbonun vergisini ödemek zorunda kalacak.

Devamı Z Raporu Ocak 2024 sayısında…

Dikkat çekenler...