Karabağ konusunda karışık gelişmeler

Son haftalarda yaşanan olaylar, Rusya’nın Karabağ sorununu yeniden ateşlemek için harekete geçtiği izlenimini yaratıyor. Rus “barış gücü” askerlerinin, Azerbaycan güçlerinin 10 Kasım 2020’de Moskova’da imzalanan ateşkes anlaşmasından önce bulunduğu Azerbaycan topraklarına yerleştirilmesi konusunda Azerbaycan’ın rızasını almayı başaran Rusya, Güney Kafkasya’daki askeri varlığını artırmak için harekete geçti.
11 Ağustos’ta Ermeni savunma bakanının Moskova’yı ziyareti sırasında, Rus mevkidaşı Rusya’nın Ermenistan’ın silahlı kuvvetlerini yeniden donatmaya ve modernize etmeye hazır olduğunu duyurarak Ermenistan’ın “Rusya’nın müttefiki ve Kafkas bölgesindeki kilit ortağı” olduğunu ifade etti.
Aynı zamanda Rusya; Ermeni, Azeri ve Rus liderlerin 10 Kasım 2020’de imzaladığı, “Kasım anlaşması” olarak da bilinen üçlü ateşkes anlaşmasına uygun olarak, Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarından çekilmesini sağlamakta şimdiye kadar başarısız oldu. Nitekim Ermenistan, bunu yapmak yerine, Azerbaycan tarafına askeri saldırı düzenlemek için Karabağ bölgesine daha fazla silahlı kuvvet sevk etti.
Rusya, Azerbaycan’ın çekilmenin sağlanmasına yönelik resmi talebi karşısında, Azerbaycan’ı ateşkesi ihlal etmekle ve Karabağ’daki Ermeni silahlı kuvvetlerine yönelik saldırı düzenlemekle suçladı. Bakü de, Ermeni halkının İkinci Karabağ Savaşı öncesinde askerileştirilmesine paralellik göstermesi nedeniyle, Ermenistan’ın genç kadınlar da dahil olmak üzere yedek askerler için üç aylık eğitim tatbikatları düzenlemeye yönelik planlarından rahatsız. Nitekim, Ağustos 2020’de Ermenistan savunma bakanlığı, ulusal hükümet altında değil, yerel yönetimler altında örgütlenecek 100 bin kişilik bir halk milis gücü yaratmaya çalışmıştı.
Devamı Z Raporu Eylül 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...