İki petrol boru hattının hikayesi ve İsrail’in Süveyş Kanalı tehdidi

İsrail yakın zamanda 1968’de Batı yanlısı İran şahının desteğiyle tamamlanan, ancak 1979 İslam Devrimi’yle İran’ın petrol kaynağını kestiği Eilat-Aşkelon petrol boru hattını (EAP) rehabilite etti.

İsrail ayrıca boru hattının kapasitesini şu anki seviye olan günde 600 bin varilin üzerine çıkarmayı ve ya deniz altından ya da Birleşik Arap Emirlikleri’yle olan resmi ilişkilerini kullanarak kara üzerinden 700 kilometre güneydoğuda yer alan, Kızıldeniz’deki Yanbu bölgesinde bulunan Suudi petrol üretim tesisine kadar uzatmayı düşünüyor. Birleşik Arap Emirlikleri, geçtiğimiz ay İsrail ile ilişkilerini normalleştirerek petrol zengini Emirlikler ve İsrail arasında ticaret akışını ve dolayısıyla birçok sektörde işbirliğinin yolunu açtı.

Suudi petrol sevkiyatlarının Hürmüz ve Bab’ul Mendeb boğazlarını ve Süveyş Kanalı’nı pas geçmesini ve Yanbu’dan yüklenip Akdeniz’e taşınmasını sağlayabilecek EAP, Süveyş Kanalı ve yine kanalı pas geçen ve Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan SUMED boru hattına rakip olacak.

Bu durum elbette İsrail’e geçiş geliri açısından ekonomik ve stratejik fayda sağlarken, Mısır’ın Süveyş Kanalı’ndan elde ettiği geliri azaltacak ve ülkeyi Süveyş’ten geçen petrol ticaretinin tahmini yüzde 12-17’sinden mahrum bırakacaktır.

İran; Suudi Arabistan ve İsrail’in ortak düşmanı olsa da, bu iki ülkenin aralarındaki bağları resmileştirmeleri, halkın öfkesini kışkırtacağı ve hoş karşılanmayabileceği için zor olabilir.

Devamı Z Raporu Kasım 2020 sayısında …

Dikkat çekenler...