Hindistanlı Müslümanların Taliban’ın Afganistan’ı işgali karşısında tepkileri farklı

Hindistanlı Müslümanlar Taliban’ın Afganistan’ı işgali karşısında farklı tepkiler veriyor. Bazı Müslüman siyasetçiler ve dini liderler Taliban’ı överken, bazıları bu şahısların ifade ettiği görüşlerin Müslümanların çoğunluğunun duruşunu temsil etmediğini söylüyor. Hindistan’daki sıradan Müslümanlar da Taliban’ı desteklemiyor.
Hindistan’da Müslümanların kişisel hukukunun korunması için kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu olan Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu üyesi Maulana Sajjad Nomani, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesini savunarak ülkedeki başarısını övdü.
Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu, Nomani’nin görüşünün Müslüman kurumun resmi duruşu olmadığını açıkladı.
Kurul resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Taliban ve Afganistan’daki son siyasi gelişmelere dair herhangi bir görüş belirtmediğini veya herhangi bir açıklama yapmadığını duyurarak, bazı yönetim kurulu üyelerinin görüşlerinin kurulun duruşu olarak gösterildiğini ve kurula yanlış şeyler atfedildiğini söyledi.
Hindistan’ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaleti merkezli bölgesel bir siyasi parti olan Samajwadi Partisi’ne mensup Müslüman milletvekili Shafiqur Rahman Barq, Hindistan’ın kendi özgürlük mücadelesiyle kıyaslayarak, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirme çabalarını övdü.
Barq, “Hindistan İngiliz egemenliği altındayken ülkemiz özgürlük için savaşmıştı. Şimdi Taliban kendi ülkesini özgürleştirmek ve yönetmek istiyor. Taliban, Rusya ve ABD gibi güçlü ülkelerin bile kendi ülkesine yerleşmesine izin vermeyen bir güçtür,” dedi. Taliban’ın ülkesini kurtarmak istediğini ve bunun Afganistan’ın iç meselesi olduğunu ifade eden Barq, Taliban’ı Hindistan’ın özgürlük savaşçılarıyla kıyaslayan sözleri nedeniyle fitne çıkarmakla suçlandı.
Devamı Z Raporu Eylül 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...