Hindistan’ın Batı Bengal eyalet seçimlerinde Müslümanlar belirleyici bir rol oynuyor

Hindistan’ın doğusundaki Batı Bengal eyaletinde 27 Mart’ta başlayan ve 29 Nisan’a kadar devam edecek olan sekiz aşamalı seçimin sonuçları 2 Mayıs’ta açıklanacak. Batı Bengal şu anda eyalet başbakanı Mamata Banerjee’nin kurucusu olduğu Trinamool Kongre Partisi (TMC) tarafından yönetiliyor.

Bundan önce yapılan 2016 seçimlerinde, TMC 294 sandalyenin 211’ini alarak mecliste çoğunluğu elde etmişti. Aynı seçimlerde, ülkenin ana muhalefetini oluşturan Kongre Partisi 44, Sol Cephe Partisi 33 sandalye alırken, Başbakan Narendra Modi liderliğindeki Hindistan Halk Partisi (BJP) sadece üç sandalyeyle kaldı. 2019 genel seçimlerinde ise eyaletin toplam 42 milletvekilinden 22’sini TMC, 18’ini ise BJP çıkarmıştı. Bu durum son üç yıl içinde BJP’nin eyaletteki popülaritesindeki ve etkisindeki olağanüstü artışın bir kanıtı. Bununla birlikte, BJP oylarını önemli ölçüde artırmış olsa da, Müslüman seçmenin yüzde 65’i TMC’ye oy verdi. BJP, genel başkanı Amit Shah partisinin bu kez 200’den fazla sandalye alacağını iddia ederek TMC’ye ciddi bir şekilde meydan okudu.

MÜSLÜMAN SEÇMENIN OYU KRITIK ÖNEMDE

Bengal’de Müslümanların yaklaşık yüzde 27’lik oy oranı kritik öneme haiz. Zira 2011 nüfus sayımına göre, 24,6 milyondan fazla Bengalli Müslüman eyalet nüfusunun yüzde 27,01’ini oluşturuyor. Üstelik Bengalli Müslümanlar, Malda, Mürşidabad ve Uttar Dinajpur olmak üzere üç bölgede nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor.
Devamı Z Raporu Nisan 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...