Hindistan’da Pakistan’a karşı öfke tırmanışı

Hindistan’ın Cemmu ve Keşmir eyaletindeki Pulwama bölgesinde Hint paramiliter güçlerin konvoyuna düzenlenen ve 45 güvenlik görevlisinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısı Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliği tırmandırdı. Teröristler, 14 Şubat’ta Pulwama’nın Awantipora semtinde Hint polis teşkilatı personelini taşıyan bir konvoyu bomba yüklü bir araçla hedef alarak eyalette güvenlik personeline karşı şu ana kadar düzenlenen en kanlı saldırıyı gerçekleştirdiler. Militanların kullandığı aracın 350 kilogramdan fazla patlayıcı taşıdığı söyleniyor.

Hint güvenlik güçleri, 18 Şubat’ta Pulwama bölgesindeki Pinglan semtinde bir silahlı çatışmada Kamran takma adıyla bilinen ve Pulwama saldırısının beyni olduğu düşünülen Ceyş-i Muhammed lideri Abdul Reşid Gazi’yi öldürdü. Çatışmada aralarında bir binbaşının da bulunduğu dört asker öldü.

Terör saldırısından kısa bir süre sonra ülke genelinde Pakistan’a karşı öfke şiddetlendi. Öyle ki, ülkenin dört bir yanında düzenlenen gösterilerde, göstericiler Pakistan karşıtı sloganlar atarak birçok yerde Pakistan bayrağı yaktılar.

2016’da Hindistan Pakistan’ı, Keşmir’in Hint tarafındaki sınır şehri Uri’de ordu kampına düzenlenen ve 17 askerin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısından sorumlu tutmuştu. Ancak Pakistan, Hindistan’ın iddialarını reddetmişti. Saldırıya sınır ötesi bir nokta operasyonla yanıt veren Hint yetkililer, birçok fırlatma rampasının imha edildiğini açıklamıştı.

Hindistan kontrolündeki Keşmir’de gerçekleşen terör saldırısı, iki ülke arasındaki ilişkiyi altüst ederek Hint hükümetini militanlara ve Pakistan’a karşı harekete geçmesi konusunda yoğun bir baskı altında bıraktı ve nükleer güce sahip iki komşu ülke arasında askeri bir çatışma endişesi yarattı. Hint hükümetinin saldırı konusunda Pakistan’a hak ettiği şekilde bir cevap vermesi için seçenekleri değerlendirdiğini açıklamasına rağmen, Hindistan’daki genel algı, yalnızca uyarının ve diplomatik çabaların Pakistan’ı caydırmak için yeterli olmadığı yönünde.

Halkın tepkilerini dikkate alan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hint güvenlik güçlerine Pulwama’daki terör saldırısına yönelik eylemlerin gidişatına karar verme konusunda tam özgürlük verildiğini açıkladı. Modi’ye göre, eylemlerin yerine, zamanına ve yapısına karar verme konusunda silahlı kuvvetlere yeşil ışık yakıldı.

“Derin bir öfke içinde olduğunuzu ve yaşananların kanınıza dokunduğunu biliyorum,” diyen Modi sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda, güçlü bir tepki verilmesi yönünde beklenti ve hissiyat içinde olmanız gayet doğal. Güvenlik güçlerine tam özgürlük verdik. Terör örgütlerine ve onlara yardım ve yataklık edenlere büyük bir hata yaptıklarını söylemek istiyorum. Eylemleri için çok ağır bir bedel ödemek zorunda kalacaklar. Ayrıca bizi eleştirenlerin duygularını da anlıyorum. Millet terörle mücadelesinde birleşmiş durumda. Fikir birliği içinde olmalı ve siyasetin ötesine geçmeliyiz. Dünyaya verilmesi gereken mesaj, kazanmamız gereken terörle mücadelemizde tek ses ve tek millet olduğumuzdur.”

Devamı Derin Ekonomi Mart 2019 sayısında…

 

Dikkat çekenler...