Hindistan, koronavirüs salgınında ikinci dalganın şiddetiyle sarsılıyor

Bu yılın Mart ayında Hindistan Sağlık Bakanı Dr. Harsh Vardhan Hindistan’ın koronavirüs salgınının son safhasında olduğunu ve ülkenin virüsü yendiğini açıklamıştı. Ancak iki ay sonra ölümcül bir ikinci dalganın ülkeyi vurmasıyla işler büyük ölçüde değişti. Virüsün yeni bir varyantı tespit edilmesine ve uzmanların ikinci bir dalganın ufukta olduğu konusunda uyarmasına rağmen, büyük dini toplantılara ve seçimlere izin verilen birçok eyalette yoğun katılımlı mitingler düzenlendi.
Hindistan’da günlük vaka sayıları Eylül ortasından itibaren kademeli olarak düştükten sonra Şubat sonuna doğru yeniden yükselmeye başladı. Mart’ta ise çok hızlı bir şekilde artarak Nisan’da rekor seviyelere ulaştı. Halk temel sağlık desteği almakta zorlandığı için, ikinci dalgada salgının yayılma hızı ve ölü sayısı çok daha yüksek seyretti. Ülkede son iki aydır günlük vaka ve ölü sayısı endişe verici boyutlara ulaştı.
Çeşitli faktörler vakalarda ani bir artışa neden oldu. Sözgelimi, geçici hastanelerin çoğunun ilk dalgada vakalar azalmaya başladıktan sonra kaldırılmasıyla sağlık ve güvenlik önemleri yetersiz bir şekilde uygulanmaya başlandı.
Başkent Delhi, Maharaştra ve Uttar Pradeş’in de içinde olduğu birçok eyalette rekor sayıda ölüm gerçekleşirken, krematoryumlar ve mezarlıklarda yer kalmadığı için insanlar yakınlarına son görevlerini yerine getirmek için saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

Devamı Z Raporu Haziran 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...