Havacılıkta 100 yıllık soluk

İnsan hayatında olduğu gibi ülkelerin de kaderlerinde önemli kırılma anları vardır. Bu bazen dağılma ve çöküş olur. Bazen de toparlanma ve yükselme şeklinde karşımıza çıkar. Tarihte bunun çokça örneklerine rastlarız. Kimi zaman inanç ve kararlılık toplumları yüceltir. Kimi zaman da cesur bir kahramanın önderliğinde milletlerin/ülkelerin yükselişine şahit oluruz.
Anadolu’nun kapılarını bizlere açan Sultan Alparslan’ın (Muhammed Alp Arslan bin Davud) cesareti gibi… Anadolu’daki beyliklerin dağınıklığına son veren Osman Gazi’nin (Osman bin Ertuğrul) 600 yıllık bir cihan devletinin temellerini atması gibi… Geçtiğimiz yüzyılın başında Anadolu’yu istila etmeye çalışan işgalcilere karşı verdiğimiz destansı mücadele de bundan farklı değildir.
Şimdi Türkiye yeni bir çağa hazırlanıyor. Anadolu sevdamız bitmedi, bitmeyecek. Ortak geleceği için sergilediğimiz kararlı duruş bizi kenetliyor ve daha güçlü kılıyor. Cumhuriyetin yüzüncü yılını taçlandırılacak adımlar ve yatırımlar peş peşe tamamlanıyor. Ulaşım, sağlık, sosyal güvenlik, savunma ve diğer birçok alandaki hızlı gelişim var. Türkiye’nin ulaşım yatırımlarını biraz açalım. Havaalanları sayısının çoğalmasıyla insanlarımız daha konforlu ve daha hızlı seyahat etme imkanına kavuştu. Demiryolu ağının genişlemesi ve hızlanması da havacılıktaki başarıdan farksız değil. Kıtaları birbirini bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray ve Avrasya Tüneli birer asırlık eser olarak hizmet veriyorlar. Osmangazi Köprüsü hakeza… Karadeniz ile Akdeniz’i Orta Anadolu’ya bağlayan tüneller uzakları yakınlaştırdı, lojistiği kolaylaştırdı.
Kuşkusuz Türkiye’nin ulaştırmadaki en büyük hamlesi İstanbul Yeni Havalimanı’dır. Ülke tarihinde önemli bir sıçrama noktası olan projeyi bütün dünya yakından izliyor. Merakla beklenen İstanbul Yeni Havalimanı’nın resmi açılışı yapıldı ve ilk uçuşlar başladı.

Devamı Derin Ekonomi Kasım 2018 sayısında …

 

Dikkat çekenler...