‘Growth hacking’ dedikleri…

Deselerdi ki; ülkenin en ciddi ekonomi dergilerinden birindeki köşende dünyanın en ‘trendy’ (moda) konularından biri hakkında yazı yazacaksın ve örnek olarak da Cem Uzan gibi birinin yaptığı annemin deyişiyle “Toplum tortusu”, Y. Mim. Mehmet Koçak’ın ifadesiyle “Neşeli Cahiliye Devri” ürünü bir popüler kültür zırvasını vereceksin… Kesinlikle inanmaz, benimle dalga geçildiğini düşünürdüm…

Peki, nedir o ‘trendy’ konu? “Growth hacking” (büyüme hackleme) dedikleri, Türkçesi tam olarak bulunamamış, yaklaşık ‘büyüme odaklı dijital pazarlama hamlesi’ diye karşılanabilecek bir konumlandırma stratejisi…

Growth hacking denilen teknik, çoğunlukla, güçlü bir sermayesi olmayan ama hızlı sonuç almak isteyen ‘start-up’lar ve küçük KOBİ’lerle ilişkilendiriliyormuş. Ölçek ekonomisine uygun, büyüme ve aktif kullanıcı sayısını artırmak, elde tutmak isteyen çevrim içi işler hedefteymiş.

Tipik olarak growth hacking, otomatik bildirim e-postaları, basit kayıt formları, kayıt odaklı ana sayfalar gibi küçük bütçelerle yapılan pazarlama, optimizasyon ve gelişimsel bilgi birikiminin birleşimiymiş.

Peki, ‘growth hacker’, yani bu işi yapan kişi nasıl tanımlanıyormuş?

Bir growth hacker’ın yönünü tayin eden Kuzey Yıldızı, esas itibarıyla, büyümeymiş. Yaptığı her şey, ölçeklenebilir büyüme üzerineymiş. Bu konuda deneme yanılma yöntemini kullanırmış. Süreç ne kadar hızlı tekrarlanırsa, işi büyütmenin ölçeklenebilir, tekrarlanabilir yollarını bulma olasılıkları da o kadar artarmış.

Devamı Z Raporu Eylül 2023 sayısında…

Dikkat çekenler...