Gittikçe kırılganlaşan ekonomik bir ortamda siyasi gerilimi tırmandırma politikası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump sayesinde yeni yıl ve yeni on yıllık dönem tam anlamıyla bir patlama ile başladı. 2019’da yaşanan küresel gerilimler ve siyasetin sıcak gündemi yetmezmiş gibi, 2020’nin ilk haftasında bir de İran’ın üst düzey komutanlarından Kasım Süleymani öldürüldü. Azil soruşturması ve ülke içindeki sorunlar göz önüne alındığında, Trump adeta “Başkanın Adamları” filminin senaryosunu oynuyor.
Dünya, kuralların ve siyasi gerilimi tırmandırma politikasının göz ardı edilmesi karşısında sarsılmış iken, İslam dünyası da her zamanki gibi el sıkışmanın ötesinde neredeyse hiçbir şey yapamıyor. Tüm bu tehditkâr gelişmeler zaten kırılgan olan küresel ekonomik ortamın düzelmesine hiçbir katkı sağlamayacaktır.

Ekonomik anlamda, ABD-Çin ticaret savaşının en çok tırmandığı yıl olan 2019, aynı zamanda senkronize yavaşlamanın görüldüğü bir yıl oldu. Öyle ki Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel büyüme tahminlerini 2007-2008 mali krizinden bu yana en düşük seviye olan yüzde 3’e düşürmesinin yanı sıra, ticaret savaşının küresel büyümeyi yaklaşık yüzde 0,8 oranında aşağı çekeceğini öngörüyor. Kısacası, 2020 için istikrarsız
bir ekonomik görünüm söz konusu. Öte yandan, imalat ve ticaret gibi kilit sektörler zayıflarken, hizmet sektörü yükselişini sürdürüyor. Kendi iç sorunlarıyla uğraşan ABD, Çin, Avrupa ve Japonya gibi büyük ekonomilerin ise 2020’de yavaşlaması bekleniyor. ABD ekonomisi 2019’un ilk yarısında kayda değer bir büyüme kaydetmesine rağmen, son çeyrekte belirgin bir yavaşlama gösterdi.

Devamı Z Raporu Şubat 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...