FED KOLTUĞUNA ŞAHİN Mİ YOKSA GÜVERCİN Mİ KONACAK ?

Amerika Merkez Bankası (FED) başkanı Janet Yellen’in dört yıllık görev süresi 3 Şubat 2018’de doluyor. FED’in yeni başkanının kim olacağına dair tartışmalar sürerken aday isimler ve olası başkanın uygulayacağı para politikaları, dolar cephesinde hareketliliği şimdiden artırmışa benziyor. Amerikan para politikasında farklı istikametlere işaret edebilecek adayları yakından tanımakta fayda var.

Murat Tufan 

ABD Başkanı Donald Trump’ın listesinde yakın zamana kadar dört aday vardı. Bunlar mevcut Başkan Janet Yellen’ın yanısıra Kevin Warsh, Gary Cohn ve Jerome Powell idi. Ancak son günlerde bir isim ortaya çıktı ki, çıkmakla kalmadı çok güçlü bir aday olarak listenin üst sıralarına tırmandı: Bu isim John Taylor…
Öncelikle piyasalar açısından en çok istenen senaryo, mevcut FED Başkanı Janet Yellen’ın yeniden seçilmesi ya da en azından Yellen’a yakın politikalar uygulayabilecek bir adayın başkanlık koltuğuna oturması. Yellen, bugüne kadar faiz artırma ve bilanço küçültme sürecinin yavaş adımlarla, yani kademeli olarak yürütülmesi gerektiğini savundu. Yellen’ın piyasalar açısından sağduyulu diyebileceğimiz bu yaklaşımı, gelişen ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin ve para birimlerinin yıl genelinde nispeten daha olumlu seyretmesini sağladı.
Eski FED Başkanı Ben Bernanke de, Yellen’ın istikrarlı ilerleyişi ve finans piyasasına verdiği güven nedeniyle yeniden başkanlığa getirilmesini destekleyeceğini söyledi. Aklın yolu bir ancak Başkan Donald Trump’ın göreve başladığı ilk aylarda Yellen hakkında yaptığı eleştiriler hâlâ hafızalarımızda. Trump’ın daha sonra Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda Yellen’ın uyguladığı düşük faiz politikasından memnun olduğunu dile getirmesi ve davranış biçimini beğendiğini iletmesi ise, kafaları karıştırdı ve Yellen’ın yeniden seçilme ihtimalini yükseltti.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi asım 2017 sayısında….

 

Dikkat çekenler...