Futbolda dev projenin güdük iletişimi

Ligdeki on sekiz futbol takımının toplam borcu yaklaşık 10 milyar lirayı bulunca Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) başkanları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da desteği ile bir araya gelerek Futbol A.Ş. ve derneklerin idarî ve malî yapılarının bütünlük içinde yönetilmesi için taraflarla iletişim halinde bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın olumlu yaklaşmasıyla hayata geçirilmesi mümkün olan ve kulüplerin mevcut borçlarının yapılandırılması olarak özetlenebilecek plan ile sonrasında ortaya konacak yapıyla kulüplerin bütçelerine göre hareket etmesi ve on yılda 1584 kat artan borçlanmanın daha fazla artmaması hedefleniyor.
Yeni yapıda TBB’den de üyelerin dâhil edilerek lisans kurulunda değişiklik yapılması gündemde. Sürdürülebilir finans akışı kalmadığı için katı kurallar uygulayacaklarını açıklayan TFF Başkanı Yıldırım Demirören “Kulüp başkanlarımızın hepsi gerçeği biliyor” demiş.
Demirören böyle söylese de TFF ve TBB Başkanları bahsi geçen planı televizyonda anlatsa da futbol kulüplerinin bu ekonomik paketin iletişimini iyi idare ettiği söylenemez. Yıllarca malî tabloları hakkındaki gerçek rakamları gizleyen kulüp yöneticilerine bu konuda büyük sorumluluk düşüyor.
Her şeyden önce ekonomik planın ve bunun idarî yansımalarının ne olacağı anlaşılmış değil. İnsanlar planın ne olduğunu bile henüz bilmiyor. TBB ve TFF kadar milyonlarca taraftarı olan kulüp başkanlarının da konuyla ilgili doğru ve yalın bilgilendirme yapması önemli bir gereklilik.
TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ın aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünü de yürütmesi sebebiyle basına “Ziraat Bankası futbol kulüplerinin borçlarını ödeyecek” şeklinde başlıklarla yansıyan haberler neticesinde oluşan garip algı aşılabilmiş değil.
TBB’nin web sitesinde medyada çıkan yanıltıcı haberlerle ilgili duyuruda açıkça “TBB Yönetim Kurulu Başkanı, bu çalışmalara sadece kendi bankasını temsilen değil, futbol kulüplerinin kredi ilişkisinde bulunduğu diğer bankaları da temsilen katılmaktadır” deniliyor. Yine aynı duyuruda futbol kulüplerinin borçlarının bir bankaya devredilmesinin söz konusu olmadığının altı çiziliyor. Yani, ziraat sektörünü desteklemek için kurulmuş bir bankanın futbolla ne işi olur sorusu yersiz bir kuruntu. Fakat güçlü bir iletişim sağlanamadığı için hâlâ sorulmaya devam ediyor…

Devamı Derin Ekonomi Şubat 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...