Ermenistan’ın güvenlik politikasını değiştirmesi gerekiyor

JAMnews’te Armine Martirosyan’ın kaleme aldığı dikkat çekici bir makaleye göre, Ermeni siyaset bilimci Andrias Ghukasyan Erivan’ı dış ve güvenlik politikasını değiştirmeye çağırarak, “Rusya için Ermenistan, milli güvenlik konusunda tamamen kendisine bağlı olan alternatifsiz bir ülkedir. […] Bu nedenle Ermenistan için en önemli görev, milli güvenlik alanında Rusya’dan bağımsız olmaktır,” dedi.
Kısacası, Ghukasyan, Ermenistan’ı başta ABD ve Fransa olmak üzere Batılı güçlerle güvenlik ilişkilerini güçlendirerek Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çağırıyor. Gerekçesi ise, bunun Yukarı Karabağ için yasal statü elde etmenin tek yolu olmasıdır. Peki bu, Ermenistan’ın Rus güçlerinin ülkede üslenmesi yönündeki anlaşmayı bitirmesini gerektirir mi?
Mevcut durumda, böyle bir fikrin uygulanması imkansız görünebilir. Rus güçlerinin çekileceği gün Ermenistan’ın haritadan silinebileceğini düşünenlere göre Ermenistan, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Türk kuşağında tampon bölge olarak hizmet vermek üzere kurulmuş yapay bir devlet olup, bugün İran’a erişim sağladığı ve Türkiye’ye baskı yaptığı için Rusya tarafından ayakta tutuluyor.
Ermenistan tarafı böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi durumunda Azerbaycan’ın Zangezur (Sünik) üzerinde hak iddia etmesinden korkuyor. Azerbaycan’ın halen var olan bir Ermeni devletinin topraklarını ele geçirerek uluslararası hukuku ihlal etmesi olası olmasa da, bu mesele Rus Sınır Teşkilatı muhafızlarının yine de Meğri Koridoru boyunca bir savunma hattı pozisyonunda kalması konusunda anlaşmaya varılarak çözülebilir.
Devamı Z Raporu Şubat 2021 sayısında …

Dikkat çekenler...