Ekonomimizden yabancı istihbaratçılara ne?

Alman okuyuculara hitap eden, finans konuları ağırlıklı Business Insider dergisi bir makale yayınlamış. Buna göre; Amerika ve İngiltere’den sonra Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülke, 14,5 milyar dolar ile Almanya imiş.
Türkiye’nin 16,5 milyar doları bulan ihracatında kimya ve otomotiv sektörleri listede başı çekmiş. Bu ülkeler arasında Mayıs ayında 1,4 milyar dolar ihracat ile Almanya en üst sırada yer alırken, onu, Amerika ve İngiltere izlemiş.
Sadece finansal yatırım yapmayan, kalıcı üretim tesisleri de kuran 7500 Alman yatırımcı Türkiye’deki faaliyetlerini on binlerce çalışanla sürdürüyormuş.
Bu yatırımcıların bazıları şöyle: Mercedes-Benz Aksaray’daki kamyon fabrikasının yanı sıra 2017’de bir de AR-GE merkezi kurmuş.
1963’ten beri Gebze’de faaliyet gösteren Henkel’de 750 kişi, Bosch grubunun Türkiye’deki 5 şirketinde ise toplam 17.500 kişi çalışıyor. 40 yıldır Türkiye’deki Alman Posta Teşkilatı, DHL grup ile birlikte İstanbul Havalimanı’nda, 135 milyon avroluk modern bir işletme merkezi yatırımı yapıyor.
Türkiye’de 300 çalışanı olan ve milyarlarca avroluk rüzgâr enerjisi yatırımı alan Siemens, 2018 Nisan’ında TCDD ile 10 yüksek hızlı tren için anlaşma imzalamış.
Business Insider’daki makalede, yabancı yatırımcılara stratejik noktalarda sağladığı teşviklerle Türkiye’nin bu yatırımları tahrik ettiğinin altı çiziliyor. Öte yandan AB’ye en yakın ülke olması nedeniyle üretim noktası ve yedek parça temini için de son derece cazip bir ülke konumunda… Tüm bunların sonucunda, pandemiye rağmen Türkiye’deki Alman yatırımlarının gelişimi “müthiş” olarak yorumlanmış…

Devamı Z Raporu Eylül 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...