Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar en yüksek seviyelerine ulaştı. Manşet enflasyonist baskılar hafiflemiş olsa da dünya ekonomisinin görünümü, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırı savaşının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen kırılganlığını korumaktadır.
Ticari gerilimler yüksek seyretmeye devam etmekte, finansal kurumlar, konut piyasaları ve düşük gelirli ülkeler de dâhil olmak üzere finansal kırılganlıklara ilişkin endişeler artmakta ve yüksek manşet enflasyon riski devam ediyor.
Küresel ekonomik büyümenin, 2022’deki yüzde 3,2’lik büyümenin (2021 sonunda öngörülenden 1 puandan fazla daha düşük) ardından 2023 ve 2024’te, savaşın etkileri ve birçok ülkedeki hayat pahalılığı krizi nedeniyle trendin altındaki oranlarda kalması beklenmektedir. Verimlilik artışını artırmayı amaçlayan yapısal reformların yanı sıra en kırılgan kesimleri daha fazla hedefleyen mali destek ve kalıcı enflasyonu engellemek için para politikası hayati önem taşıyacaktır.
Küresel büyüme, Ukrayna’daki savaşın etkisi, hayat pahalılığı krizi ve Çin’deki yavaşlama nedeniyle yılın başındaki beklentilerin oldukça altında kalarak 2022’de yüzde 3,2’ye geriledi.
Devamı Z Raporu Nisan 2023 sayısında…