Dünya Bankası’nın yeşil tahvil yolculuğu

İklim değişikliği hepimizi etkiliyor. Ancak en çok gelişmekte olan ülkeleri etkilemesi bekleniyor. Sıcaklıklar, yağış düzenleri, deniz seviyeleri ve hava ile ilgili afetlerin sıklığı üzerindeki potansiyel etkileri, tarım, gıda ve su kaynakları için risk oluşturmaktadır. Söz konusu olan, yoksulluk, açlık ve hastalıkla mücadelede son zamanlarda elde edilen kazanımlar ve gelişmekte olan ülkelerdeki insanların yaşamları ve geçim kaynakları son derece önemlidir. Tüm Dünya Bankası projeleri gibi yeşil projeler, yoksulluğu azaltmak ve yerel ekonomileri iyileştirmek için tasarlanmıştır. Ancak yeşil projeler, özellikle gelişmekte olan ülkeleri doğrudan etkileyen iklim değişikliği sorunlarıyla mücadele etmeye odaklanıyor.
İKLIM DEĞIŞIKLIĞINE KARŞI BAŞARILI OLMAK KÜRESEL IŞ BIRLIĞINI GEREKTIRIYOR
2008’de Dünya Bankası, iklim değişikliğiyle mücadele için kamu ve özel sektör faaliyetlerini teşvik etmeye ve koordine etmeye yardımcı olmak için “Kalkınma ve İklim Değişikliği için Stratejik Çerçeve’yi başlattı. Dünya Bankası’nın Yeşil Tahvilleri, bu çerçevede yeniliğin bir örneğidir. Dünya Bankası Yeşil Tahvili, iklim değişikliğini hafifletmeyi veya etkilenen insanların buna uyum sağlamasına yardımcı olmayı amaçlayan uygun projeler için sabit gelirli yatırımcılardan fon topluyor. Ürün, Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) ile ortaklaşa olarak, iklim sorununu ele alan projeleri destekleyen üçlü A dereceli sabit gelirli bir ürüne yönelik belirli yatırımcı talebine yanıt vermek üzere tasarlandı.
2008’den bu yana, Dünya Bankası 23 para biriminde 185’ten fazla tahvil aracılığıyla yaklaşık 16 milyar ABD doları Yeşil Tahvil ihraç etmiştir. Yeşil Tahvil programına uygun olarak tanımlanan projeler, Dünya Bankası çevre uzmanları tarafından seçiliyor. Bu, iklim değişikliğinin hem hafifletilmesini hem de iklim değişikliğine uyum sağlamayı içeriyor. Dünya Bankası uygunluk kriterleri, Oslo Üniversitesi Uluslararası İklim ve Çevre Araştırmaları Merkezi (CICERO) tarafından bağımsız bir incelemeye tabi tutuluyor.
Devamı Z Raporu Ekim 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...