Donald Trump’ın petrol, İran, Rusya ve dolar vaatleri gerçekleştirilebilir mi?

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın seçim sırasındaki vaatleri arasında özellikle dördü, küresel jeopolitik sebepler ve petrol fiyatlarına etkisi nedeniyle dünyanın dikkatini çekti. Bunlar, İran ile yapılan nükleer anlaşmanın bir kenara atılması, Ukrayna ile alakalı Rus ambargosunun kaldırılması, ABD petrol üretiminin artırılması ve güçlü dolardı.

Elbette ABD başkanlık adaylarının vaatleri, Beyaz Saray’a yerleşince geçerliliklerini yitirebilir ancak Donald Trump’ın dünyayı şaşırtmaya devam etmesi halinde bu vaatlerin yerine getirileceğini varsayarak analiz etmekte fayda vardır.
DONALD TRUMP İRAN NÜKLEER ANLAŞMASI’NI TANIMAYACAK MI?
Dünya üzerinde Avrupa, Rusya ve Çin’in üzerinde anlaştığı çok nadir konular vardır ve Donald Trump’ın İran ile olan nükleer anlaşmayı çöpe atmaması, bunlardan biridir.
Donald Trump yönetimi veya Kongre’nin, daha önce Trump tarafından bir felaket olarak nitelenen anlaşmayı geçersiz kılacağına dair meşru endişeler bulunuyor. Müstakbel başkanın çevresi, Rudolph Giuliani ve John Bolton gibi anlaşmanın bir an önce sonlandırılmasını isteyen kişiler tarafından sarılmış durumda. Trump tarafından CIA’i yönetmek için seçilen Mike Pompeo, geçenlerde yaptığı bir açıklamada dünyanın en büyük terörizm destekçisi ile yapılan anlaşmanın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Trump, İran konusunda ülkesinin izleyeceği politikaya karar verirken, bu konuda ABD ile ittifak yapan ülkelerin bu konuda bir çizgi çizmeleri gereği bulunuyor. Müstakbel başkana açık olarak İran’ın anlaşmaya uymayı sürdürdüğü takdirde, kendisinin de uyması gerektiğini vurgulanmalıdır. ABD Başkanı veya Kongre’nin anlaşmadan vazgeçmesi halinde, öteki dünya güçlerinin İran konusunda kendi yollarını çizeceğini açık ve net olarak ifade edilmelidir.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Şubat 2017 sayısında….

Dikkat çekenler...