Korona virüs süreci, iki konunun altını kalın çizgilerle çizdi: Önceliklerimiz ve bu önceliklerimizi kesintisiz sürdürmek için ihtiyaç duyduklarımıza sıkı sıkı sarılmamızın gerekliliği.
Önceliklerimiz arasında inşa ettiğimiz hiyerarşide de ‘en’ temel ihtiyaçlarımız tepeye oturuyor. Yani, sağlığımız, sevdiklerimizle birlikte olmak ve işlerimizi sürdürebilmek. Bunlar dışında her şeyden tasarruf edebiliyormuşuz meğer. Azla yetinebiliyor, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirebiliyormuşuz. Yalnız bu üçünden tasarruf olmuyor işte… Önceliklerimizin kesintiye uğramaması, özellikle de sevdiklerimizle iletişimimizin ve çalışma hayatının sürdürülebilmesi için de şu hususun ‘hayati’ olduğu artık herkesçe kabul edilmiştir herhâlde: Dijitalleşme.
Dijital yaşam, online toplantılar, görüntülü konuşmalar ve alışveriş için olduğu kadar haber alma, müzik dinleme, müze gezme gibi kültür-sanat etkinlikleri için de âdeta atar damar işlevi görüyor…
Euromonitor International adlı araştırma şirketi, koronavirüs salgınıyla geçen üç ay içerisinde küresel tüketici eğilimlerinde çok ciddi ve beklenmedik hızda değişimler olduğunu açıklamış. Bunlardan biri de sosyal mesafe kuralları esnetildikten sonra bile sanal ortamlarda yapılan sosyal faaliyetlerin sürmesi yönünde eğilimler belirmesiymiş. Araştırma ve perakende teknolojileri şirketi REM People, çoğunluğu 50 yaş ve üzerinde olan tüketicilerin, bu süreçte ilk kez online alışveriş yaptığını açıklamış.
Devamı Z Raporu Haziran 2020 sayısında …