‘Daha neler göreceğiz çağı’

Yaşadığımız döneme başlıktaki isim verilse yeridir hani. Neden mi? Haziran ayının sonunda Alpler’e kırmızı kar yağdı…
Fakat bizi şaşırtan şeyler, bilim insanlarını şaşırtmıyor. Onlar uzun süredir iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği anomaliye ve tahribata karşı bizi, devletleri, şirketleri uyarmaktan yılmıyorlar. Önlem alınmazsa, çok yakın bir tarihte, geri dönülemez noktalara geleceğimizi söylüyorlar.
Atık meselesinin yanında Marmara Denizi’ndeki müsilajın önemli ölçüde kaynağı olan iklim değişikliği, kırmızı karın da sebebiymiş. Havadaki karbondioksit miktarının artması ve iklim değişikliği mikroalglerin çoğalmasına ve karın renginin değişmesine neden oluyormuş.
Peki, ne yapmalı?
Bu sorunun yanıtı, kuruluşundan bu yana hasbelkader Yönetim Kurulu üyesi olduğum Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği Yönetim Kurulu ile Yüksek İstişare Konseyi’nin (YİK) ortak toplantısında gündeme geldi.
İş dünyasında pek çok görev üstlenen ve aynı zamanda Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Yönetim Kurulu Başkanı olan YİK üyesi Uğur Bayar çok kıymetli bilgiler aktardı ve ‘yeşil dönüşüme’ işaret etti…
“Dijital dönüşümü biliyorduk da yeşili nereden çıktı?” diye merak ediyor olabilirsiniz… Yeşil dönüşüm, adımları atılmaya başlanmış olan bir çözüm önerisi…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı “Küresel Riskler Raporu”nda sıralanan ilk beş riskin dördü, iklim krizi ve biyoçeşitlilik kaybıyla ilgiliymiş. O nedenle bu sorunların dünya üzerindeki tahribatını önlemek için yeşil dönüşümün kaçınılmaz olduğunu şöyle aktarıyor Bayar:
Bilim insanları, küresel ısınmanın, sanayi devrimi öncesindeki seviyelerin 1,5 derece üstüne çıkması hâlinde, gezegenimizin 6. ‘Büyük Yok Oluş’u yaşayacağını söylüyorlar.
Fatih Birol’un başkanı olduğu Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünyadaki enerji haritasına yön veren senelik raporunu Mayıs 2021’de yayınlandı. Fosil yakıtların neden olduğu devasa yıkıma dikkat çeken raporda, 2050’ye kadar ‘karbon sıfır’ olma yönünde hareket etmeyen ülkelerin ‘var olma’ şansı kalmadığının altı çizildi.

Devamı Z Raporu Temmuz 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...