Çin ABD’yle ticaret savaşını önde götürüyor

Çin ile ABD arasında gittikçe tırmanan ticaret savaşı küresel petrol talebini ve dolayısıyla petrol fiyatlarını azaltarak küresel ekonomi için belirsizlik ve tehlike oluşturuyor.

Bununla birlikte, ticaret savaşı esas olarak petrol ya da Çin’in ticaret fazlası ve iddia edilen yanlış uygulamaları ile değil, daha ziyade petro-yuanın petrol-doların üstünlüğünü baltalaması ve dolayısıyla ABD’nin finansal sistemini zayıflatması ile ilgili. Aynı zamanda Çin’in ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına uymaması, Asya-Pasifik bölgesindeki ezici hakimiyeti ve Güney Çin Denizi’nin yüzde 90’ından fazlasında egemenlik iddiası, 21. yüzyılın yeni düzeni ve hepsinin ötesinde ABD’nin tek kutuplu statüsünü kaybetme korkusu da ticaret savaşının diğer nedenleri arasında.
ABD Başkanı Trump ve danışmanları, ABD’nin Çin karşısındaki gücünü gözünde büyütmemeli; zira, hiçbir zaman ABD’ye boyun eğmeyecek olan Çin uygun zamanı kollamakta ve güç kazanmaktadır.
KÜRESEL EKONOMI
Şayet Çin’in ABD’ye yıllık 800 milyar dolarlık ihracatı artan gümrük vergileriyle engellenecek olursa, Çin bu malları başka ülkelere de satabilir. Ne var ki, ABD’nin bu ithalat boşluğunu Japonya, Güney Kore ve AB’den satın alacağı çok daha pahalı mallarla doldurması, Amerika halkı için maliyetin yükselmesine, enflasyonun ve bütçe açığının artmasına ve ABD’nin 22 trilyon dolarlık mevcut borcunun en az yüzde 2,35 oranında büyümesine sebep olabilir.
Gittikçe kızışan ticaret savaşı küresel petrol talebini olumsuz yönde etkilese de, Çin’in petrol talebi üzerindeki etkisi sınırlı olacaktır. Zira Çin, düşük petrol fiyatlarından yararlanarak daha fazla petrol satın alacak ve bedelini petro-yuan’la ödeyerek ABD finansal sisteminin özünü oluşturan petro-doları sarsacaktır.
Trump ticaret savaşını tırmandırmaya devam ettiği ve Çin’i köşeye sıkıştırmaya çalıştığı takdirde, Çin’in, nükleer güç de dahil olmak üzere, ABD ekonomisine ve dolara büyük zarar verebilecek çok güçlü silahları olduğunu görecektir.

Devamı Z Raporu Ağustos 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...