Bir insanlık testi olarak mülteci sorunu

Rai al-Youm Genel Yayın Yönetmeni

Birleşmiş Milletler’in mülteciler hakkındaki son raporu şok etkisi yarattı. Dünyadaki her 113 kişiden biri savaş ya da şiddet tehdidiyle ülke içinde ya da dışında yer değiştirmiş durumda. Tarihi olarak zirveye işaret eden 65.3 milyonluk mülteci, Avusturalya, Yeni Zellanda ve Kanada’nın nüfusundan daha fazla insana tekabül ediyor. Daha da çarpıcı olan şey ise bu iltica arayışındaki insanların yüzde 51’inin çocuk olması.
Mültecilerin yaşadığı sorunlara özel olarak ilgi göstermemin nedeni, 1948’de Nakhba’daki silahlı çatışma yüzünden ailemin evlerini terk etmesi sonucu Gazze’de bir kampta doğmuş olmam.
Suriyeliler doğal olarak 4.9 milyon ile ülkelerini terk eden en büyük grubu oluşturuyor. Ülke içinde ise 6.6 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmış. Bu da neredeyse Suriye (22.8 milyon) nüfusunun yarısından fazlasının evlerini terk etmek zorunda kaldığını gösteriyor. Afganlar ve Somalililer de büyük oranda (2.7 milyon ve 1.1 milyon) evlerini terk etmek zorunda kalmış. Bunlar ekonomik nedenlerle göç edenler değil. Bizzat insani yardım ihtiyacında olanlardan oluşuyor.

Devamı Derin Ekonomi Temmuz 2016 sayısında…

 

 

Dikkat çekenler...