Kirazlı’daki madene itiraz edenler, köylülerin Çanakkale Belediye Başkanlığı’na “Başkanım, işimizle, aşımızla, geleceğimizle oynama” diye seslendikleri mektubu okumuş mudur? Yoksa sadece kendi seslerini mi dinliyorlardır?
Ortalıkta pek çok yalan dolanıyor… Diyorlar ki siyanürle altın aranacak. Doğru değil… Siyanür altını ayrıştırmak için kullanılır. Bu işlem sonrasında da siyanür geri kazanılır. Maruz kaldığı güneşteki UV ışınlarıyla bozulup parçalanır. Yani siyanürün gökyüzüne çıkıp sonra da yağmurun etkisiyle yeryüzüne inerek toprağa karışması söz konusu değil… Bilim böyle diyor.
Madencilik faaliyetini mümkün kılabilmek için belli sayıda ağaç kesilir. Ancak aynı faaliyet kapsamında hem bölgede hem de çevresinde ağaçlandırma çalışmaları da hemen başlar. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bunun böyle yapılması zorunludur.
“Doğma büyüme bu yöreliyiz” diyen köylüler de Belediye Başkanı’na yazdıkları mektupta ortalıkta dolanan yalanları düzeltme ihtiyacı hissetmişler. Mektup, Yeni Şafak’a da ulaştı, oradaki bazı ifadeleri madde madde sıralayalım:
Kazdağları ile aramızda 40 km.’den fazla mesafe var.
Söylendiği gibi yüz binlerce ağaç da kesilmedi. Biliyoruz ki kesilen ağaç 13 bin civarında.
Bu şirket gençlerimize iş veriyor, çocuklarımızın eğitimine destek oluyor, köylerimizin her ihtiyacıyla ilgileniyor.
Dağ yolumuzun asfaltlanmasını bile bu şirket yaptı. Yöremize temiz içme suyu verecek göleti yine bu şirket inşa ediyor.
Eksik, yanlış bilgilerle bir süre önce buraya gelip, protesto yapanlar zamanla gerçekleri yerinde gördüler, sonra bölgeden ayrıldılar.
Devamı Z Raporu Ekim 2019 sayısında …