Avrupa-Çin konsorsiyumu Trans-Hazar Boru Hattı’nı inşa etmeye hazır

Avrupalı ve Çinli şirketlerden oluşan bir konsorsiyum, 12 Ağustos’ta Türkmenistan’ın Avaza bölgesinde düzenlenen Birinci Hazar Ekonomik Forumu’nda “Hazar Denizi’nin Enerji Potansiyeli” adlı panelde Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı’nı (TCGP) inşa etmeye hazır olduğunu açıkladı. Bu, Avrupa Komisyonu’nun Ortak Menfaat Projeleri listesine dâhil ettiği boru hattını inşa edebilecek firmaların ilk kez kamuya açıklanması oldu. Komisyon, başlangıç öncesi mühendislik tasarımı, keşif çalışmaları ve TCGP’nin stratejik ve ekonomik değerlendirmesinin maliyetlerini destekliyor.

Birinci Hazar Ekonomik Forumu’nda somutlaştırılan girişim, 12 Ağustos 2018’de Kazakistan’ın Aktav kentinde kabul edilen bir bildiriyle netleşmiş ve yine aynı tarihte Hazar Denizi’ne kıyısı olan beş ülkenin liderlerinin Hazar Denizi’nin Hukuki Statüsü Sözleşmesi’ni imzaladığı Beşinci Hazar Zirvesi’nde Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov tarafından öne sürülmüştü.
Bir sonraki Rusya’nın Astrahan kentinde olmak üzere Hazar Ekonomik Forumu’nun bundan böyle her yıl düzenlenmesi planlanıyor. Bu forumlar, Hazar Denizi ülkelerinin çeşitli sektörlerine yatırım yapmayı teşvik ederken, aynı zamanda ticaret, ulaştırmada işbirliği ve Hazar Bölgesi’nin dünya ekonomisindeki rolüyle ilgili tartışmalar için bir platform olarak tasarlandı.

Devamı Z Raporu Eylül 2019 sayısında …

Dikkat çekenler...