AT&T’yi kontrol eden dünyayı kontrol eder

ABD’de devasa bir telekomünikasyon şirketi olan AT&T, yine devasa bir medya şirketini (Time Warner) 85,4 milyar Dolar’a satın aldı. Anlaşma 2017’de tamamlanacakmış. Haberin dünya medyasında deprem yaratacağı söyleniyor. Nasıl yaratmasın ki:
Bir kıyaslama yapabilmemiz için bu rakamın, Türkiye’deki ilk 500 özel sektör şirketinin ilk 20’sinin cirolarının toplamından fazla olduğunu belirtelim. Sözünü ettiğimiz şirketler şöyle:
TÜPRAŞ, OMV Petrol Ofisi, THY, OPET, Shell & Turcas, P. Morris Sabancı Pazarlama, BİM, Türk Telekom, ENKA, Arçelik, Turkcell, Ford, Ereğli Demir Çelik, EnerjiSA, Anadolu Efes, Mercedes Benz Türk, Migros, İÇDAŞ, Vestel, Doğuş Otomotiv
Bu iki büyük devasa şirkete rakamlarla bakalım. Önce AT&T: Sabit hat ve mobil telefon alanında ABD’nin en büyük şirketi. 2015 verileriyle Çalışan Sayısı: 243.620, Ciro: 146.8 milyar Dolar, Kâr: 13.3 milyar Dolar, Toplam aktif: 401.81 milyar Dolar.
Aynı zamanda kablolu TV yayın taşıyıcısı olan AT&T, bu son atakla ABD eğlence sektörünün içerik sağlayıcılarından Time Warner’ı bünyesine katarak dev bir iletişim tröstü haline gelmiş bulunmaktadır. Time Warner film sektöründe, televizyonculukta ve video oyunlarında rakiplerini sollayan dev bir şirket. Time Warner’la ilgili de 2015 verileriyle bir iki rakam verelim:
Çalışan sayısı: 24.800, Ciro: 28.11 milyar Dolar, Toplam aktifler: 63.84 milyar Dolar,
CNN’in yanı sıra HBO, Warner Bros, New Line Cinema, Cartoon Network gibi dünyaca ünlü markaların da sahibi olan Time Warner şirketinin AT&T’ye satılması, teknoloji ve medya alanındaki en büyük anlaşma olarak tarihe geçmiş bulunuyor. (2014 yılında Time Warner’ın CEO’su Jeff Bewkes, Rupert Murdoch’ın sahibi olduğu Twenty-First Century Fox’tan gelen 80 milyar dolarlık teklifi reddetmiş.)
AT&T’yi kontrol edenin dünyayı kontrol edeceği bir döneme girdiğimize işaret etmek isteriz. Sadece ABD bazında bir ağ iken şimdi yaygın medya kuruluşlarıyla birlikte etkisini tüm dünya ülkeleri sathında güçlendirecek. Bir ABD’li sosyolog olan Todd Gitlin’in ifadesiyle “Amerikan popüler kültürü”, “milyarlarca kişinin hem sevdiği hem tiksindiği, ama severek tiksindiği çağdaş intikam tanrıçasıdır.”

Devamı Derin Ekonomi Kasım 2016 sayısında …

Dikkat çekenler...