ABD’ye ABD’li gözünden bakmak: Stiglitz ne diyor?

Yakın zaman evvel yayımlanan makalesinde ünlü ekonomist, ABD’li JOSEPH E. STIGLITZ ABD’nin küresel durumuna değinmiş. Kuvvetli bir küresel manzara okuyucu olması, betimleme kuvvetini de ihtisası olan ekonomi üzerinden yapması nedeniyle kitapları ile büyüdüğüm Stiglitz’e çok önem atfederim.

Makalesinde Stiglitz; ABD, hem Çin hem de Rusya ile yeni bir soğuk savaşa girmiş görünüyor. Ve ABD liderlerinin çatışmayı demokrasi ve otoriterlik arasındaki bir çatışma olarak tasvir etmesi, özellikle aynı liderlerin Suudi Arabistan gibi sistematik bir insan hakları ihlalcisine aktif olarak kur yaptığı bir zamanda, tutarlılık testini geçemiyor. Böyle bir ikiyüzlülük, gerçekten tehlikede olanın değerler değil, küresel hegemonya olduğunu gösteriyor.

Demir Perde’nin yıkılmasından sonraki yirmi yıl boyunca ABD açıkça bir numaraydı. Ama sonra Ortadoğu’da feci şekilde yanlış yönlendirilmiş savaşlar, 2008 mali çöküşü, artan eşitsizlik, Kovid-19 salgını ve Amerika’nın ekonomik modelinin üstünlüğüne şüphe düşüren diğer krizler geldi. Dahası, Donald Trump’ın seçilmesi, ABD Başkenti’ndeki darbe girişimi, sayısız toplu silahlı saldırı, seçmenleri bastırmaya meyilli bir Cumhuriyetçi Parti ile Amerikan siyasetinin bazı yönleri ve sosyal yaşam derinden patolojik hale geldi.

Devamı Z Raporu Temmuz 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...