ABD seçimleri

Amerika’da seçmenler, 3 Kasım’da Donald Trump’ın Beyaz Saray’da dört yıl daha kalıp kalmayacağına karar verecek. Trump’ın rakibi, Barack Obama’nın başkan yardımcısı olarak tanınan, 1970’lerden beri ABD siyasetinde yer alan Demokrat Parti adayı Joe Biden. Trump, alışık olduğumuz ABD başkan profilinin dışında söylemleri ve izlediği siyaset ile şimdiden tarihteki yerini aldı.

ABD’de başkanlık seçim sonuçları ABD kadar, dünya açısından da her zaman merak konusu olmuştur. Ancak bu seçiminin birçok yönüyle farklı özelliği var. Bunlardan en önemlisi Trump’ın alışık olmadığımız başkanlık profili ABD seçmenlerinde bir karşılık bulacak mı? Diğer başkan önemli bir konu Trump’ın Covid-19 ile birlikte ABD seçmeni nezdinde sempatisini kaybettiği yönündeki araştırma sonuçları. Esas merak edilen ABD seçmeninin kararında Trump’ın sıra dışı tutumu mu yoksa ekonomi mi etkili olacak?

Anket sonuçları Biden’ın, salgınla ile birlikte, Trump’ın önüne geçtiğini gösteriyor. Ancak seçim tahmini için anket sonuçları yeterli olmuyor. Hatta daha fazla oy alması da yeterli değil. En azından 2016 seçim sonuçları bunu gösterdi. Trump, Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ile seçim yarışında son ana kadar anketlerde gerideydi. Clinton, birkaç puan da olsa seçim anketlerinde önde götürdüğü yarışı Trump’a karşı kaybetti. Trump’ın seçimi kazanmasında ABD seçim sisteminin büyük rol oynadığını hatırlatmak gerekir.

CUMHURIYETÇI VE DEMOKRATLARIN YARIŞI

Trump, Cumhuriyetçi parti adayı olarak bir dönem daha başkanlık yapmak istiyor. Biden, Demokrat Parti adayı, başkan yardımcısı olarak görev yaptı ve başkan olarak siyasette yolculuğunu en üst noktada tamamlamak istiyor. Bu seçim yarışının sonucunun ne olabileceğine dair tahminde bulunmadan önce tarihi bir örneği hatırlayalım.

Devamı Z Raporu Ekim 2020 sayısında …

Dikkat çekenler...