MARS’I BİR ÜLKE KOLONİLEŞTİREBİLİR Mİ

ABD, Çin, Avrupa, Rusya, Hindistan gibi ülkeler, güneş sisteminin dördüncü gezegeni Mars’a araç ve devamında insan göndermek için kıyasıya bir yarışa başladı. Özellikle ABD, NASA’nın yanı sıra, Boeing ve SpaceX gibi özel uzay şirketleri ile önde giderken, Çin hızlı bir çıkış yaparak Mars yarışında sürpriz yapabilir.

Halil Aktaş

shutterstock_454863352

Kim Stanley Robinson’un Kızıl Mars adındaki bilim kurgu roman üçlemesi aslında büyük oranda politik bir kitaptır. Bilim kurgunun ötesinde uluslararası politika okuyanlar veya meraklıları için bir hayli zihin jimnastiği sunar. Uluslararasının ötesinde, gezegenlerarası bir politika nasıl olurdu? Roman serisinde, dünyadan onlarca farklı ülkeden seçilmiş 100 kişilik bir ekibin Mars’a yerleşmeye gidişi, oradaki hayatları ve sonrasında ortaya çıkan politik sorunlar konu edilir. 100 kişilik, ağırlıklı olarak bilimsel kimlikleriyle seçilen çekirdek ekibin ardından Mars’a onbinlerce insanın gelmeye başlamasıyla ortaya ciddi politik sorunlar çıkmaya başlar. Ekipten bir kısım bir ‘Marslı’ olma kimliği üzerinden ilerlerken, bir çok grupsa kendi ülkeleri veya uluslararası şirketlerin kontrolünde bir Mars için çalışmaktadır. Kızıl Mars’ın yanı sıra Gerçeğe Çağrı (Total Recall), Babylon 5 gibi filmler de Mars’ın ‘özgür’ bir gezegen olarak Dünya’dan bağımsızlaşmasını konu edinirler. Bu uçuk konular ve fikirler son yıllarda artan Mars’a uydu, robot ve insanlı uçuş planlarının ardından insanlığın tekrar gündeminde. Hem de bu sefer kurgu değil birer olası gerçek olarak. Mars hangi ülkenin olacak veya mümkün olursa orada yerleşecek insanların Dünya ile ilişkileri nasıl olacak? Bu fütüristik sorulara geleceğiz, ancak Mars yarışındaki son duruma kısaca bir göz atmak yerinde olacak.
1 MİLYON MARSLI İNSAN
Geçtiğimiz aylarda, bu tartışmaları tekrar alevlendiren dört önemli olayı birden yaşadık. Bu yıl sanki uzay ve Mars yılı gibiydi. Sondan başlarsak Tesla ve SpaceX şirketlerinin ünlü girişimcisi Elon Musk’tan yine iddialı açıklamalar geldi. Eylül ayının sonunda, ta 2002 yılında başladığı Mars projesinin önemli bir aşamasını başarı ile tamamlayan Musk, Mars seyahatinde kullanılacak kendi geliştirdiği Raptor roketini başarı ile test ettiklerini açıkladı. Ekim ayında Meksika’daki bir konferansta ise insanlığı Mars’a taşıyacak planlarının son halini, bu gelişmenin de moraliyle yeniden dünyaya duyurdu. Toplantıda yine etkileyici söylemini tekrarlayarak, “İnsanlığın karşısında bugün iki yol var: Dünya’da sonsuza kadar kalıp, soyumuzun kaçınılmaz tükenişini beklemek ya da uzaya yolculuk yapıp, gezegenler arasında hayatta kalabilen bir tür haline gelmek” dedi. Son plana göre SpaceX, öncelikle Gezegenlerarası Taşıma Sistemi- GTS (Interplanetary Transport System) adı verilen bir roket ve Dragon adı verilen bir yolculuk modülü ile Mars’a 80 günde gidecek. Elon Musk, “Önümüzdeki artık on yıl değil, altı yıl içinde Mars’a insanları taşıyabilecek duruma geldik” dedi. Buna göre SpaceX, 2022’de insansız bir araç ile Mars’a doğru test uçuşuna çıkacak. 2024 yılında ise ilk insanlı uçuş için hazırlıklar tamamlanmış olacak. Musk, planlarını 100 kişiyi Mars’a götürmek üzerine yapıyor. Bu sayının Kızıl Gezegen filmiyle paralellik taşıması da bir hayli ilginç. GTS adındaki sistemde Raptor roketleriyle dünyanın en büyük roketlerinden biri inşa edilecek. Bu rokette Raptor rekotlerinden 42 tane kullanacak.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Kasım 2016 sayısında…