ABD kaya petrolüne karşı Suudi yıpratma savaşı başarısız oldu

Suudi Arabistan’ın Amerikan kaya petrolü üretimine karşı 27 ay önce başlattığı yıpratma amaçlı savaşı, bu endüstrinin belini kırmayı başaramadı. Bu başarısızlık artık Suudi Arabistan’ı vurmaya da başladı. Dünya petrol piyasalarını petrole boğmak, en azından Suudi Arabistan ve Körfez’deki müttefikleri açısından bir dizi deniz aşırı küresel mega projeleri ortadan kaldırmayı başardı. ABD’nin önde gelen danışmanlık şirketlerinden IHS’nin verilerine göre 2014 ile 2020 arası petrol araştırmaları bütçesi önceye oranla azalarak 1.8 trilyon dolar olacak.

ABD kaya gazı üreticileri ülkedeki tesislerde öylesine bir maliyet tasarrufuna gittiler ki bu sahalarda petrolün fiyatı 55-60 dolara kadar geldi. Bu fiyat seviyesi Suudi Arabistan’ın refah seviyesini sürdürebilmek ve Yemen, Suriye ve Irak ile OPEC üyesi ülkelerin bütçe açıklarını kapatabilecek seviyenin neredeyse yarısı anlamına geliyor. ABD’li üreticiler şimdi Suudi Arabistan ile her platformda rekabet edebileceklerini düşünüyor. Petrol çıkarma ve data analitiğindeki devrimci gelişmeler maliyet hesabını hiç kimsenin düşünmediği kadar hızlı değiştirdi.
10 yıl önce ilk dört ayda kaya petrolü kuyularındaki üretimdeki azalma yüzde 90’a varırken artık bu oranın yüzde 18’e düştüğü belirtiliyor. Eğer bu doğru ise ABD’li kaya petrolü çıkaranlar daha fazla üretimin yolunu bulmuş durumdalar. Bunu doğrulayan bir gelişme: Baker Hughes’un ABD’deki petrol kuyuları listesine göre altı haftadır kesintisiz artış var ve sayı 396’ya yükselmiş durumda. Her ne kadar bu, 2014’teki fiyat çöküşü öncesindeki 1,609 kuyuya oranla çok düşük görünse de ABD’li üreticilerin düşük fiyatlara uyum gösterdiğini kanıtlayan önemli bir yükselişe işaret ediyor. ABD petrol üretimi Temmuz 2014’ten bu yana günde 1.5 milyon varil azalmış olsa da dip seviyesinden çıkmış durumda. Bugün artık ABD kaya petrolü üreticileri 40-50 dolar aralığındaki petrol fiyatlarıyla başa çıkacak seviyeye geldiler.

Devamı Derin Ekonomi Ekim sayısında …

Dikkat çekenler...