2020’den beklentiler

2019 yılı sona ererken Hindistan ekonomik gerilemenin pençesinden çıkamadı. Artan işsizlik, durgun piyasalar ve personel sayısını kısıtlayan büyük şirketler Asya’nın üçüncü büyük ekonomisinin çöküşüne işaret ediyor. Hükümet verilerine göre işsizlik oranı 2019’da son 45 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, başta otomobil ve emlak olmak üzere pek çok sektör resesyona girdi.

İktidardaki Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi (BJP), Hindu milliyetçiliğinin en yaygın şekli olan Hindutva gündemini acımasızca sürdürerek halkın dikkatini ivedili sorunlardan uzaklaştırma konusunda büyük ölçüde başarılı oldu.
14 Şubat 2019’da çalkantılı Cemmu ve Keşmir eyaletinin Pulwama semti yakınlarında Cemmu-Srinagar karayolu üzerinde bir canlı bomba tarafından Hint polis teşkilatı konvoyuna düzenlenen saldırıda yaklaşık 40 paramiliter polis memuru öldü. Saldırıdan Pakistan’ı sorumlu tutan Hindistan bu ülkeye karşı kesin bir zafer kazanmak için başta diplomasi olmak üzere tüm yollara başvuracağını açıkladı. 26 Şubat 2019’da, Hint Hava Kuvvetleri’ne ait 12 Mirage 2000 tipi savaş uçağı kontrol hattını geçerek Balakot’ta Ceyş-i Muhammed’in terör kampına saldırdı. Hindistan medyası bu operasyon sırasında yaklaşık 200-300 teröristin öldürüldüğünü bildirdi.
Mayıs ayında, BJP’nin mecliste 543 koltuğun 300’den fazlasını kazanarak büyük bir güçle yeniden iktidara gelmesiyle, Narendra Modi Hindistan’ın 14’üncü başbakanı olarak göreve başladı. Mayıs ayında, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Chandrayaan 2 adlı uzay aracını Ay’a gönderdi. Ancak, ISRO’nun Chandrayaan-2’nin iniş modülü Vikram’ın Ay yüzeyine 2,1 kilometre kadar yaklaştığında modül ile irtibatı kopunca Hindistan’ın iddialı “Ay görevi” akamete uğradı.

Devamı Z Raporu Ocak 2020 sayısında

Dikkat çekenler...