Dünya petrol arzı hâlâ talebin üzerinde dolaşsa da arz fazlasının giderek daraldığına dair güçlü sinyaller var. Daha da ötesi küresel rezervler de azalmaya başladı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) küresel petrol arzını fazla hesap ettiği iddia ediliyor. Hesaba alınmayan kayıp yaklaşık 800 bin varil petrolün ya hiç tüketilmediği ya da stoklandığı iddia ediliyor. IEA’ya yönelik bu iddianın zamanlaması da manidar. Petrol fiyatlarının bir yıldır ilk kez varil başına 41 doları gördüğü bir zamanda gelmesi tesadüf değil.
IEA’nın temsil ettiği dünyanın en büyük tüketicileri dolayısıyla fiyatları baskı altına almak için küresel petrol rezervlerini ve arzını abartılı tespit etmesi ve küresel talebi küçük görmek için hile yapması muhtemeldir.
Petrol ve gaz şirketleri, fiyatların düşmesi nedeniyle geçen yıl 200 milyar dolardan daha fazla yatırımı iptal etti ve binlerce işçi çıkarttı. Şimdi ise bu kısıntılar nedeniyle ham petrol arzında yaşanacak düşüşler sonucu yeni bir petrol şoku gündemde ve bu da önümüzdeki iki yıl içinde petrol fiyatlarında ciddi bir yükselişi getirebilir.
Gelecekteki üretim artışının etkilenmeyeceği varsayımıyla kimse yatırımını kesemez ve arama faaliyetlerini azaltamaz. OPEC dışı tedariğin 2008’den bu yana ilk kez sözleşmeye bağlanması bekleniyor. Başladığı takdirde ise düşen fiyatların tekrar yükselişe geçmesini beklemek gerekir. Brent ham petrolün 2016 sonucu öncesi varil başına 70 doları görmesi muhtemel.
Devamı Derin Ekonomi Haziran 2016 sayısında …