6,7 milyon konut yenilenmeyi bekliyor

TÜRKİYE’DE 2019 EYLÜL AYI SONU İTİBARİYLE 38,4 MİLYON KONUT BULUNUYOR. ANCAK YÜZÖLÇÜMÜNÜN YÜZDE 92’SI DEPREM KUŞAĞINDA YER ALAN ÜLKEMİZDE BİNALARIN BÜYÜK KISMININ YENİLENMESI GEREKİYOR. EYLÜL AYINDA ILAN EDILEN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YENI YOL HARITASI, KENTSEL DÖNÜŞÜM EYLEM PLANI’NA GÖRE; DÖNÜŞTÜRÜLMESI GEREKEN 6,7 MILYON KONUTTAN ACIL, ÖNCELIKLI DENILEN 1,5 MILYON KONUTUN DÖNÜŞÜMÜ 5 YIL IÇERISINDE SAĞLANACAK. BU ÇERÇEVEDE 100 BINI ISTANBUL’DA OLMAK ÜZERE HER YIL 300 BIN KONUTUN DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANACAK. KENTSEL DÖNÜŞÜM, BINA YENILEME HAREKETI OLMASININ YANINDA INSAN KALITESINI ARTTIRMAYA YÖNELIK BIR ŞEHIR PLANI OLUŞTURMAK IÇIN BIR FIRSAT OLARAK GÖRÜLÜYOR.

MEHMET ALİ DOĞAN

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde kayıtlı toplam konut sayısı 2019 Eylül ayı sonu itibarıyla 38,4 milyona ulaştı. Ancak deprem kuşağında olan ülkemizde bu konutların büyük kısmı, 2019’da yürürlüğe giren ‘Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne uygun binalar değil. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu başkanı Ferdi Erdoğan, İstanbul’da hissedilen Silivri açıklarındaki deprem ile ilgili yaptığı açıklamada, “Deprem kuşağında yer alan ülkemizde riski depremin değil güvensiz yapıların oluşturduğunun bilinciyle hareket etmeliyiz” diye uyarıyor. Erdoğan ülkemizde binalara ilişkin yaklaşımı, “Avrupa Birliği üyesi ülkelerden farklı olarak deprem kuşağında yer alan ülkemizde, güçlendirme/ yenileme çalışmalarının ihmal edildiğini ve Avrupa’ya göre geride kaldığımızı görüyoruz. Tüm binaları yıkıp yeniden yapamayacağımıza göre, kentsel dönüşüm sürecinde binaları depreme karşı güçlendirme çözümünü iyi değerlendirmeliyiz” sözleriyle özetliyordu. 

Deprem gerçeğinden hareketle ülkemizde sağlam konut talebi de gittikçe artıyor. Bu ihtiyacı karşılamak için ülkemizde yoğun bir çalışma yürütülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda kentsel dönüşümün yeni yol haritası olan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı da açıklandı. Hazırlanan 5 yıllık eylem planı, 3 temel ilke, 4 ana başlık ve 8 maddeden oluşuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından İstanbul’da açıklanan 8 maddelik eylem planının temel ilkeleri, yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm olarak öne çıkıyor. Plan, doğal afetlere de kalıcı çözümler bulmayı amaçlıyor. Kentsel dönüşüm, bina yenileme hareketi olmasının yanında insan kalitesini arttırmaya yönelik bir şehir planı oluşturmak için bir fırsat olarak görülüyor.

DEPREM RISKI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ZORUNLU KILIYOR

“Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem” konulu toplantıda kentsel dönüşü
mün terörle mücadele kadar hayati öneme sahip olduğunu belirten Çevre Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu hatırlattı. Bakan Kurum’un eylem planının önemine vurgu yapan hatırlatması şöyle: “Türkiye’nin yüzde 66’sı deprem riski altındaki alanlarda yaşıyor. Nüfusumuza baktığımızda da yüzde 71 nüfusumuz deprem riski altındaki alanlarda ikamet ediyor. Son bir asırda 6 ve üzerinde yaşadığımız 56 depremle 80 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. En son 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 20. yılını geçtiğimiz günlerde geride bıraktık. 20 yıl önce yaşadığımız büyük felaket ve kaybettiğimiz canların acısı hala yüreğimizde. Yakın zamanda Kartal’da yaşadığımız acı olay, Kağıthane’de, Sarıyer’de, Avcılar’da, Bağcılar’da ve İstanbul’un değişik ilçelerinde son dönemde kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koyacak acı hatıralar yaşadık. İstiyoruz ki bir daha bu tür hatıralar yaşamayalım, bir daha annelerimiz ağlamasın, ocaklarımıza ateş düşmesin. Kentsel dönüşümde en temel hedefimiz her şeyden önce insanımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır. İnşallah bunu devletimizle, belediyelerimizle, valiliklerimizle vatandaşımızla özel sektörümüzle 82 milyon vatandaşımızla hep birlikte gerçekleştireceğiz. Çünkü bu topyekun hareketi gerektiren bir eylem planıdır, bir dönüşüm seferberliğidir.”

Devamı Z Raporu Dergisi Aralık 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...