Ülker’i bünyesinde bulunduran Yıldız Holding, geçen yıllarda peşi peşine dünya gıda devlerini satın alırken, bu yıl içecek markalarına sahip üç şirketini Japonlar’a sattı. Ak Gıda, 2016’dan sonra Fransız’larla; Cola Turka, Çamlıca, Saka Su; Japonlarla global marka olacak.
Mehmet Ali Doğan
Dünyada, son dönemlerdeki satın alma ve birleşme işlemlerinde en fazla, gıda ve içecek endüstrisindeki firmaların adı geçmeye başladı. Gıda ve içecek sektörü danışmanlık firması Zenith International’ın derlediği verilere göre, sadece eylül ayında gıda ve içecek endüstrisinde toplam 59 satın alma ve birleşme gerçekleşti. Söz konusu işlemlerin beş tanesi 500 milyon dolar seviyesinin üzerinde gerçekleşirken, iki işlemde 1 milyar dolar aşıldı. Dünya ölçeğinde 53 satın alma ve birleşmenin gerçekleştiği geçen yılın kasım ayında ise, milyar dolarlık işlemler kategorisinde Türkiye’den Ülker vardı. Rakamlar henüz netleşmese de perakende kanalındaki marka satışları 2015’e damga vuran satışlar oldu. 2016 yılındaki el değiştirmelerde de gıda ve perakendede faaliyet gösteren firmaların revaçta olacağı gözleniyor.
Oyun ve lig değişti
Hatırlarsanız, Yıldız Holding; Blackstone ve PAI özel sermaye fonlarının sahip olduğu United Biscuits’i satın alarak, dünyanın en büyük üçüncü büyük bisküvi üreticisi konumuna yükselmişti. Yıldız Holding’in bu satın alma işlemi için ödediği para, 2 milyar 900 milyon sterlindi. Artık global bir oyuncu olarak piyasalarda olan Ülker’in 2007’de dünyanın en ünlü çikolata markası Godiva’ya ödediği para ise 850 milyon dolardı. Godiva’nın satın alınma işlemi, 1 milyar doların üzerinde gerçekleşmese de, satışa önem kazandıran durum; bir dünya markası olan Belçikalı Godiva’nın, bir Türk firması tarafından satın alınmasıydı. Çünkü lüks çikolata kategorisindeki, ‘çikolatanın aristokratı’ Godiva’yı almak, o dönemde Türk sermayesinin düşünemeyeceği, satın almasını kolay gerçekleştireceği bir işlem değildi. O tarihten sonra Ülker ve Türk gıda endüstrisi lig değiştirmiş oldu. Dünya markası Godiva toplam 80 ülkede 450 butik mağazası, 9 bin 300 satış noktası ve yıllık 500 milyon dolarlık cirosuyla, 60-70 milyon arasında 4A plus’ kitleye hitap ediyor.
2015’in ‘Yıldız’ satışları
Ülker markasını bünyesinde barındıran Yıldız Holding’in önceki yıllarda gerçekleştirdiği fırtınalı alışlar kadar, bu yıl içinde gerçekleştirilen satış işlemleri de dikkat çekiyor. 2015’in şirket satış rekoru Yıldız Holding’in oldu dersek yanlış olmaz. Yıldız Holding; Cola Turka, Çamlıca Gazozu, Sunny ve bazı su markalarının da bulunduğu üç şirketi Japonlar’a sattı. Japon DyDo Drinco, satışa konu sekiz markanın yüzde 90’ına 335 milyon lira ödeyecek. Ülker, 2016 Şubat ayında bu pazardaki üç şirketin ana hissesini DyDo Drinco’ya devredecek. Hisse devri sonrasında şirketler Türkiye operasyonlarını sürdürecek. Cola Turka, Çamlıca, Saka Su, Sunny, Maltana, Eskipazar, Flores ve Link markaları ise DyDo Drinco çatısı altında tüketicileri ile buluşmaya devam edecek. Bu arada, Türkiye pazarına giren DyDo Drinco hakkında kısa bir not vermekte fayda var: Şirketin 1975’te kurulduğunu, Tokya Borsası’nda işlem gördüğünü görüyoruz. Sahip olduğu 280 bin içecek makinesiyle Japonya pazarında söz sahibi ve ilaç sanayisinde de faaliyet gösteriyor. Şirketin hissedarları arasında Takamatsu ailesi, Taita Corporation, Japon restoran zinciri Santomi ve Lemon Gas Kagoshima bulunuyor.
Devamı Derin Ekonominin Aralık Sayısında….