BANGKOK’UN METRO ARAÇLARI TÜRKİYE’DE YAPILIYOR

Bozankaya firması tarafından üretilen elektrikli otobüs, modern troleybüs sistemi trambüs, dizel ve CNG araçlar dünyanın çeşitli şehirlerinde boy göstermeye başladı. İlk yüzde 100 yerli elektrikli otobüsleri Konya ve Eskişehir’den sonra İzmir ve Kayseri’ye teslime hazırlanan Bozankaya; Tayland’ın başkenti Bangkok’un metro ağında kullanılacak araçların yapım ihalesini de kazandı

Mehmet Ali Doğan

4A5A5626

Avrupa ve Amerika’da faaliyetini sürdüren Bozankaya A.Ş. hem bir aile şirketi hem de Ar-Ge şirketi olarak, emin adımlarla büyümesini sürdürüyor. Henüz çok genç bir şirket olmasına rağmen Sincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında ürettiği, elektrikli otobüs modeli E-Karat, modern troleybüs sistemi trambüs, Türkiye’nin bir çok ili için yapılan dizel ve CNG araçlar; uzun yılların birikim ve deneyimleriyle yollarda yerini almaya başladı. Şirketin Ar-Ge merkezinde 100 mühendisin elektrikli otobüs, tramvay ve hafif raylı sistemler için projeler geliştirdiğini belirten Bozankaya Genel Müdürü Aytunç Günay, Bozankaya’nın ürettiği ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüslerin Konya ve Eskişehir’den sonra İzmir’de de hizmete sunulduğunu söyledi. Fabrikada üretilen son elektrikli otobüs ise Mayıs ayı içinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilecek, diğer alçak tabanlı tramjaylaın 2017 yılında tamamının teslimatı yapılmış olacak.
ALMANYA’DA AR-GE ŞİRKETİ OLARAK KURULDU
1960 doğumlu Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya, Almanya’da makina mühendisliği okumuş, bir kaç yıl sektörde çalıştıktan sonra kendi firmasını kurmuş. 1989 yılında Almanya’da bir Ar-Ge şirketi olarak hizmet vermeye başlayan ve gelişen Bozankaya, bugün raylı sistem araçları ve toplu taşıma araç tasarım ve üretimi alanında üç kıtada faaliyetlerini sürdürüyor. Raylı sistem ve başta otobüs olmak üzere toplu taşıma araçlarının üretimi için gerekli tüm halkaları kendi grup şirketleri bünyesinde yapabilme kabiliyetine sahip. Bunun için önce, 1987 yılında şase ve gövde, daha sonra ise araç üretimine başlanmış. Bozankaya A.Ş., Almanya’da bulunan Bozankaya GMBH’in altyapısı, bilgi ve birikiminin Türkiye’deki yansıması olarak 2003 yılında Ankara’da kuruldu.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Mayıs 2017 sayısında….

Dikkat çekenler...