Altının son yüzyılı

İNSANLARIN EN ÖNEMLİ YATIRIM ARAÇLARINDAN BİRİ VE EN YAYGIN ZİYNET EŞYASI OLAN ALTIN, TÜKENME TEHDİDİ ALTINDA. MEVCUT REZERVLERDEKİ AZALMAYA BAĞLI OLARAK YAKIN GELECEKTE, ALTIN ÜRETİMİNİN SONA ERECEĞİ TAHMİN EDİLİRKEN, BU DURUM EKONOMİNİN GENELİNİ DE ETKİLEYECEK ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞURACAK.

KADRİYE N. TUNÇSİPER

Geçmişten günümüze ‘altın’ her zaman en değerli madenlerden biri oldu. İlk çağlardan itibaren dayanıklılığı, paslanmaz özelliği ve parlaklığı ile insanların en önemli süs eşyalarından biri olan altın, teknolojinin ivme kazanması ile bu alanda da ciddi bir kullanıma ulaştı. Yüzyıllardır değişim ve servet aracı olarak kabul edilen altının, yer altında tükendiğini düşünmek zor olsa da, diğer sınırlı kaynaklarda olduğu gibi altının da arzının sonuna yaklaşılıyor.

Dünyada tam olarak ne kadar altının olduğunu ve ne zaman tükeneceğini kesin olarak bilmek mümkün olmasa da, her yıl ortalama 2 bin 500 ila 3 bin ton yeni altın çıkarılıyor. Halihazırda dünyadaki toplam altın miktarının 190 bin tonun biraz üzerinde olduğu kabul ediliyor.

Günümüzde yeni altın damarları bulunmasına rağmen, büyük altın yataklarını keşfetmek çok daha nadir hale geldi. Altın üretiminin büyük bir bölümü, on yıllar boyunca üretimin sürdüğü eski madenlerden geliyor. Çok derinlerde ve Antarktika gibi çok kalın buz kaplı ve soğuk bölgelerde büyük altın yataklarının olduğuna inanılsa da, çıkarmak şöyle dursun, bunların tespit edilebilmesinin ekonomik olmadığı değerlendiriliyor.

EN BÜYÜK VE EN VERİMLİ REZERVLER ZATEN BULUNDU

Bugüne kadar dünyada yaklaşık 244 bin ton altın rezervinin keşfedildiği hesaba katıldığında, yeraltı rezervlerinin yaklaşık 50 bin ton kaldığı düşünülüyor. Bu yaklaşık rakamlara göre, hala çıkarılması gereken altının beşte bir oranında olduğunu söylemek mümkün.

Altının tükeneceği üzerine çalışmalar, önemli yatırımlara rağmen altın madeni keşiflerinin son 30 yılda azalması ile de görünürlük kazanıyor. Yeni keşifler arasında ise büyük miktarda altın rezervi ortaya çıkarılamadı. Ortalama maden rezerv kalitesi ise 1970’lerin başında, ton başına 10 gramdan bugün yaklaşık 1,4 grama kadar düştü.

Devamı Z Raporu Dergisi Mart 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...