YIKIM ÇAĞI’NDA UBER SENDROMU’NDAN KORUNMAK

Tamamen farklı bir iş modeli ile piyasaya giren bir rakibin diğer firmaları yerle bir etmesi olarak tanımlanan “Uber Sendromu”, üst düzey yöneticilerin korkulu rüyası olmuş durumda. Şirketlerin dijital saldırıya uğradığı “Yıkım Çağı”nda acaba geleceğin iş modellerine ne kadar hazırlıklıyız

İlter Utku

uber-could-affect-car-sales-100754_1

Olayın ciddiyeti ortadaydı ama bilançonun bu kadar da vahim olduğu tahmin edilmiyordu. Geçtiğimiz günlerde açıklanan IBM’in 2015 C-Seviye Yönetici Raporu, tüm dünyada üst düzey yöneticilerin korkulu bir rüyasının olduğunu ortaya çıkardı. Yeni ekonominin, yeni bir iş modeli olarak “Uber Kiralama” sistemi meğerse yöneticiler için adeta “Freddy Kabusu” olmuş durumda. Tamamen farklı bir iş modeli ile piyasaya giren bir rakibin diğer firmaları yerle bir etmesi olarak tanımlanan “Uber Sendromu”, üst düzey yöneticilerin korkulu rüyası. Söz konusu rapor Amerika’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Asya’ya kadar 70 ülkeden 5 bin 247 üst düzey yöneticinin katılımıyla hazırlanmış. Türkiye’den de 165 yöneticinin katıldığı araştırma, liderlerin geleceğe nasıl baktığını, trendleri nasıl belirlediklerini ve şirketlerini “yıkım (disruption) çağında” nasıl konumladıklarını inceliyor. Raporda, üst düzey yöneticilerin endüstri dışından gelecek rakipler konusunda oldukça endişeli olduğu belirtilirken, tüm dünyada araştırmaya katılan üst düzey yöneticilerin yüzde 54’ü, Türkiye’den katılan yöneticilerin ise yüzde 49’u rekabetin dışarıdan geleceğini düşünüyor.

“Yıkım Çağı”nda yöneticiler neden bu kadar kaygılı dersiniz? Çünkü bu yeni dönemde “büyük fikrin” nereden ve kim tarafından geleceği pek belli değil. Öyle değil mi?

Düşünsenize otoriteler, bilgisayarı Edison’un şirketi General Electric’in üretmesini bekliyordu fakat bunu başaran IBM oldu. Yazılım döneminde işletim sistemini IBM’nin üreteceği bekleniyordu ancak bunu başaran Microsoft oldu. İnternet döneminde bunu Microsoft değil, Google başarabildi. Sosyal medya döneminde ise çözüm Google’dan değil, Facebook’tan geldi. Yani yeni ekonomi döneminde her dinamizm zihni ve aklı bu yönde düşünen “sürpriz” girişimcilerden çıkıyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Nisan Sayısında… 

 

 

Dikkat çekenler...