TÜRKiYE’NiN GÜNEŞi AVRUPA’NIN iTiCi GÜCÜ

energyyy

Mehmet Kara

Avrupa Güneş Enerjisi Derneği (SolarPower Europe) Genel Sekreteri James Watson, Türkiye’nin 2020 yılına kadar güneş enerjisi santrali kurulumunda 8.4 GW ile Almanya’nın ardından ikinci olacağını öngördüklerini açıkladı. Watson, bu açıklamayı, SolarPower Europe’un Global Güneş Pazarı 2016-202 Raporu’nu tanıtırken dile getirdi. Rapora göre 2015 yılında 50 bin megavatlık (Megawatt- MW) yeni güneş santrali kurulurken, 2016 yılında 62 bin MW’lik bir kurulum bekleniyor.

Açıklanan verilere göre, uzun yıllar küresel solar pazarının liderliğini üstlenen Avrupa, son yıllarda bayrağı Çin, Japonya ve ABD’ye devretmiş durumda. 2016 yılın ilk çeyreğinde sadece Çin’de 7 bin MW’nin üzerinde yeni GES kurulurken, Avrupa’da 2015 yılının tamamında şebekeye bağlanan GES kurulu gücü bir önceki yıla göre yüzde 15’lik artışla 8 bin 200 MW’ye ulaştı.
SolarPower Europe Genel Sekreteri James Watson’a göre siyasi dalgalanmalara rağmen 2016-2020 yılları arasında Almanya’da 8.7 GW yeni GES  kurulması bekleniyor. Almanya’nın ardından ikinci sırada ise 8.4 GW ile Türkiye’nin gelmesini bekleyen Watson, üçüncü sırada 6.2 GW ile Fransa’nın ve 5.0 GW ile İngiltere’nin geleceğini ifade etti. Watson, dalgalamalardan etkilenmemek için Avrupa güneş pazarının, “doğru enerji piyasası kanunları”na ihtiyacı olduğunun altını çizdi.
SolarPower Europe’un raporuna göre küresel güneş enerjisi pazarının 2020 yılına kadar kat edeceği yolla ilgili üç farklı senaryo mevcut. Bu senaryolara göre 2020 yılında 490, 613 veya 716 GW’lik kurulu güce ulaşılabilir. Uzmanlara göre 613 GW’lik tahmin, gerçekleşme olasılığı en yüksek senaryoya işaret ediyor. SolarPower Europe 2017 yılında 300 GW sınırının rahatça aşılabileceği, 2020 yılına kadar 500 GW sınırının da kırılacağı görüşünde.
Anlaşılan o ki, son yıllarda Avrupa rüzgar enerjisi yatırımlarında ilk 10’da yer alan Türkiye önümüzdeki 4-5 yılda benzeri görünümü, güneş enerjisi alanında da kazanacak. Yani yaşlı kıtanın solar yatırımları konusundaki itici gücü olacak.
Gerek Türkiye, gerekse diğer ülkelerde güneş enerjisine yönelişin önünü açan en önemli faktörlerden biri de teknolojideki gelişim. SolarPower Europe Raporu’na göre güneş paneli fiyatları uzmanların beklendiğinden daha hızlı düşecek. Raporda Çin’de 2016 yılının ilk çeyreğinde en düşük üretim maliyetinin watt başına 37 $cent olduğu bilgisi de yer alıyor. Modül üreticisi Canadian Solar’ın 2017 yılı sonu için üretim maliyeti hedefi watt başına 29 €cent olarak açıklanmış durumda. Teknolojinin gelişmesi de maliyetin daha çok düşmesine katkıda bulunacak. Böylece kristal ve ince film modüllerin verimleri her gün daha iyileşecek.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Temmuz 2016 sayısında…

Dikkat çekenler...