MADEN TAŞ ÇAĞI GERiDE KALDI… MI DEDiNiZ

Emtiaların dünya ekonomisi için önemi sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan bir durum değil. Son küresel krizle birlikte ekonomik analizlerde daha geniş bir daha fazla kullanım alanı bulan emtialar binlerce yıldır dünya ekonomisinin hatta gelişmenin belirleyici faktörlerinden birisi. Bu yüzden yakın gelecekte, küresel ekonominin nereye gideceğini çözebilmek, bu dinamikleri iyi
anlamaktan geçiyor.
Aytun Bilgin

Gerçekten kaldı mı? Bugün yani 21. yy başlarında maden taş devri ile ne gibi bir ilişkimiz olabilir… Dünya ekonomisi içinde bulunduğumuz dönemde o dönemdeki, yani 7 bin yıl önceki dinamikleriyle hareket ediyor olabilir mi? İyi de nereden çıktı bu sorular?

Bakır Taş Çağı veya Kalkolitik Çağ MÖ 5000-3000 yılları arasını kapsayan tarih öncesi dönem. Bakır Çağı’nın diğer adı Maden Taş Çağı.
Dünya ekonomisi için önemli bir anlamı var. Bakır ve diğer metaller ile birlikte ilk üretim dönemi kapanınca dünyanın kapalı ekonomik yapısı da son buldu. Artık dünya ekonomisi ve ticaret geri dönülmez şekilde “Emtia” üzerine dönmeye başladı.
Süreçle beraber konut ve yerleşim yeri sayısı hızla artmaya başladı. Büyük bir şehirleşme süreci yaşandı.
Her geçen gün biraz daha büyüyen yaşam alanları zamanla kentleri oluşturmaya başladı Daha ileriki dönemlerde, göçler ile sosyal yapı ve ekonomik aktivite farklılaştı. Buna bağlı olarak nüfus arttı ve yeni yerleşim yerleri çoğalmaya ve dönemin metropolleri oluşmaya başladı.
Bu dönemde artık homojen bir kültürden bahsedilemez. Göçlerle gelen etkiler sonucu bakır, farklı teknolojiler ile kullanılmaya başlandı. Maden ticareti oldukça yaygınlaştı. Altın ve gümüşü işleme teknolojileri de gelişmeye başladı. Teknolojik gelişmeler öyle ileri boyuta gitti ki bakır ve kalay birleşimi ile daha sert yeni bir metal elde edildi: TUNÇ

Ulaşım imkânları hızla gelişti, kargo ve yolcu hacmi tarihin en büyük atılımını yaptı. Çünkü tekerlek bulundu… Bu teknolojinin son harikası tüm dünya ticaretini başka bir büyüklüğe taşıdı.
Hayvan arabalarının kullanımı, artan nüfus, göçler, büyüyen şehirler, yeni yerleşim yerlerinin oluşması, metal teknolojilerinin hızla gelişmesi ile daha gelişmiş silahlar ve savaş araçları yapılmaya başlandı. Bakır üretimiyle birlikte Neolitik Dönemin ‘’kapalı ekonomik” yapısı sona erdi. Artık başka şehirlere satmak için üretilen mallar olduğu gibi, bu malları almak için de daha fazla hammaddeye ihtiyaç duyulmaya başlandı. Tabii daha fazla hammadde ihtiyacı başka arazilere sahip olma sorununu ortaya çıkardı. Böylece insanoğlunun yaşamına yeni bir kavram girdi: Toprak Savaşları ….

Dikkat çekenler...