Yeniden altın devri

Yüzyılların güvenli yatırım limanı altın yeni bir zirveye oynuyor. Altının ons fiyatı
uluslararası piyasalarda aldı başını gidiyor. 9 yılın ardından tekrar bin 940 doların
üzerine çıkan ons fiyatı 2011’de gördüğü bin 921 dolar seviyesini aşarak, bütün
zamanların rekorunu bir üst seviyeye çıkardı. Ons fiyatındaki yükseliş durulacak
gibi de değil. Küresel piyasalarda yılbaşından beri yüzde 20’nin üzerinde değer
kazanan altının yükselişinin arkasında birçok değişik parametre var.

Korona virüs salgınının sebep olduğunu ekonomik belirsizlikler nedeniyle yatırımcıların yöneldiği güvenli liman altın oldu. Yılın ilk altı ayında altına dayalı fonlardaki yatırımlar 40 milyar dolar artarak 200 milyar doların üzerine çıktı. Dünya Altın Konseyi (WGC) haziran raporunda; altın bazlı yatırım fonlarının portföylerine sene başından bu yana 734 ton altın ekledi. Dünya genelinde bu fonların ellerinde tuttukları altın miktarı 3 bin 620 tonla rekor seviyeye çıktı. Özellikle yatırım amaçlı altına olan talepteki bu patlama korona virüs nedeniyle ertelenen düğünler ile mücevher altına olan talebin düşmesini dengeledi.

Pandeminin dünyaya yayılmaya başladığı martta yaşanan panikle kısa süreli bir düşüş yaşanan altın fiyatlarının aylardır yukarı yönlü hareketinin altında yatan asıl neden kuşkusuz merkez bankalarının attığı parasal genişleme adımları oldu. Fed ve ECB gibi majör merkez bankalarının devreye girerek piyasalara bol miktarda nakit enjekte etmesi, rezerv para birimlerini değersizleştirdi, altını da altın kıldı. Yılbaşından bu yana küresel para arzı yaklaşık yüzde 10 artışla 88 trilyon doların üzerine çıktı. Bu adım aynı zamanda bir diğer güvenli liman olarak kabul edilen gelişmiş ülkelerin hazine bonolarındaki getirileri de düşürdü. Hatta bazı Amerikan hazine bonoları negatif faize düştü. Bu da altına olan ilgiyi katladı. Koronavirüs salgınında ikinci dalga endişesi, muhtemel kayıplara karşı önlem almak isteyen yatırımcıları, portföylerine
altını da eklemeye itti. Bu sigortalama adımı altın talebini yükselterek fiyatların yönünü yukarı çeviren bir başka etken oldu.

Devamı Z Raporu Ağustos 2020 sayısında …

Dikkat çekenler...