Yeni Fenomen Zengin Yaşlı Tüketici

Çağımızın önemli tartışmalarından biri yaşlı nüfus konusu. Sosyal güvenlik sistemleri açısından ‘dar gelirli’ yaşlılar ‘yük’ olarak algılansa da aslında her yaşlının, günümüz dünyasının inşasında büyük emekleri var. Uzunca bir çalışma döneminin ardında çoğu yaşlı ömrünün son demlerini emekliliğinin tadını çıkararak geçirmek ister. Ancak bir kesim yaşlı var ki bulundukları ülkelerde serveti elinde bulundurdukları için ayrıca gündemdeler. Zengin yaşlı nüfus paraları nasıl harcayacağının hesabıyla oturup kalkıyor. Sağlık, hizmet, turizm ve sigorta sektörlerindeki ciroların önemli bir bölümünü besleyen zengin yaşlı nüfusa, küresel ekonominin çehresini değiştirecek gözle bakılıyor.
Birleşmiş Milletler’in demografik projeksiyonlarına göre 65 ve daha yukarı yaşlı nüfus oranı 2023’te yüzde 10’u, 2050’de ise yüzde 20’yi aşacak. Dünya nüfusundaki yaşlı ortalamasının giderek artması, sermayenin de gelecekte bu kesimin elinde olacağını gösteriyor. Örneğin Avrupa’da 2020’ye kadar servetin yüzde 75’i elli yaş üzerindeki kesimde toplanacak. Bu gerçeğin farkında olan uluslararası dev şirketler, zengin yaşlı tüketiciye para harcatmayı tetiklemenin yollarını arıyor. Reklamlar ve kampanyalarda buna oynuyor. Bu tablo her iddialı reklamcının hedef kitlesini belirliyor artık. Yaşlıların tüketime daha fazla para ayırdığına ilişkin veriler, gelişme vaat eden bu pazarı artık tam bir fenomen haline getirdi. Çünkü ‘yaşlı tüketici pazarı’ denildiğinde akla artık sadece ilaçlar ve tıbbi malzeme gelmiyor. Firmalar ardık bu hedef kitleye uygun kampanyalar düzenliyor ve reklamlar hazırlıyor. Onlara nasıl hitap etmek gerektiğinin yolları arıyorlar.
Japonya, yaşlı tüketicilerin pazar potansiyelinin önceden farkına vardığı için bu konuda bir adım önde gidiyor. Japonya’da yaşlı bakım robotunun geliştirilmesi bu işe kafa yorduğunu gösteriyor. Birçok firma ürünlerin üzerindeki yazıları daha okunaklı yazıyor ve ürün paketlerini daha kolay açılacak şekilde tasarlıyor. Hatta mağazalardaki alışveriş arabalarında yaşlılar için büyüteç bulunduran firmalar bile var. Benzer yöntemlerle iletişim kurmanın yollarını arayan firmalar, yaşlıların çok tüketecekleri ortamlar hazırlama yarışındalar.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ekim sayısında …

Dikkat çekenler...