Ukrayna’daki savaşın ekonomik etkileri

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan savaşın ekonomik sonuçları şimdiden hissedilmeye başlandı. Dünya ekonomisinde Kovid-19 pandemisinden kaynaklanan büyümedeki toparlanmanın savaş nedeniyle yavaşlaması bekleniyor. Savaş üç önemli problemi ortaya çıkardı.
Birincisi, mülteci akını ve mültecilere sağlanması gereken destek ihtiyacı artıyor. Savaşın başında itibaren 3 milyondan fazla insan Ukrayna’dan başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye sığındı. Önümüzdeki haftalarda daha büyük mülteci dalgası bekleniyor. Şimdiye kadar, mülteciler öncelikle başta Polonya olmak üzere komşu ülkeye gitti. Mültecilerin barınma ve diğer ihtiyaçları için ev sahibi ülkelere maddi desteğe ihtiyaç duyulacak. Mültecilere daha fazla destek sağlanması için Avrupa Birliği yeni destek paketi üzerinde çalışıyor. İkincisi, küresel ekonomik büyüme yavaşlıyor ve enflasyon yükseliyor. Küresel ekonomi savaştan kaynaklanan yeni bir arz şokuyla karşı karşıya.

Kovid-19 sonrası ekonomik toparlanmaya ilişkin pozitif senaryonun gerçekleşme olasılığı ötelenmiş gözüküyor. Özellikle savaş ile ülkeler arasındaki karşılıklı ambargolar, enerji ve gıda fiyatlarını olumsuz etkiledi. OECD tahminlerine göre, yılın başında zaten yüksek olan enflasyonun şimdi önceki tahminlerden 2,47 puan daha yüksek olması bekleniyor. OECD tahminine göre savaşın GSYİH’yı negatif etkilemesi bekleniyor. Şüphesiz başta ABD ve Euro Bölgesi’nde büyümede yavaşlama, istihdam piyasasında negatif etkisinin olması şaşırtıcı olmayacaktır.

Devamı Z Raporu Nisan 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...