Türkiye, yükselen duvarların arasında en güvenli alan

Pandemi arası veren ABD-Çin ticaret savaşı normalleşmeyle birlikte dozunu artırarak kaldığı yerden devam ediyor. ABD, Çin’e yönelik ticaret savaşını yeni ortaklarıyla çip alanında sürdürüyor. Her ne kadar jeostratejik bir konu olsa da, başka ülkelerin de farklı ürünlerle Çin’e yönelik bu tek taraflı ihracat kontrolleri küresel ticarette duvarların yükselmeye devam ettiğinin en net göstergesi. Yaşanan bölgesel sorunlar nedeniyle yurtlarından edilen insanların sayısı her geçen gün artmaya devam ederken küresel göçün son derece arttığı bir süreçte hükümetler, ülkelerine yönelik göçü durdurabilmek için duvarlarını yükseltiyor. Aynı duvarlar ticarette de yükseliyor. Artık pek çok ülke serbest ticaret kurallarını hiçe sayan pek çok adım atıyor. Özellikle de batılı ülkeler düşük üretim maliyetleri nedeniyle farklı ülkelere kayan üretimi yeniden kendi ülkesine çekmeye çalışıyor. Kendi ülkesine çekemese de en azından Çin’den çekme çabasında. Gümrük duvarlarının yükseldiği böyle bir süreçten peki hangi ülkeler avantajlı çıkacak. Pandemi döneminde dahi üretimini aksatmadan sürdüren Türkiye, krizi fırsata çevirdi, güvenli tedarik merkezi haline geldi. Dünyada gümrük duvarlarının yükseldiği bir süreçte dünya için güvenli tedarik merkezi haline gelen Türkiye’nin bu konumunu güçlendirerek sürdüreceğine dair işaretler geliyor. Türkiye’nin ihracatı 2022 yılında 254,2 milyar dolara yükselerek rekor kırdı. 2022 yılındaki mal ihracatındaki artış yüzde 12,9 olurken en önemli sıçrama ise hizmet ihracatında yaşandı. HİB Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, 2022’nin ilk 11 ayında hizmet ihracatının yüzde 50,7 artışla 83,5 milyar dolara ulaştığını ve yıl sonunda da 90 milyar doları bulmasını öngördüklerini söyledi. Sektörün 2023 hedefi ise 130 milyar dolar. Başta turizm, seyahat ve taşımacılık alanlarındaki ihracat hedeflerini Hizmet İhracatçıları Birliği başkanı ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat Z Raporu’na anlattı.

Tüm dünyada ticaret duvarları yükselirken Türkiye ihracatta vites yükseltmeye devam ediyor. Türkiye’nin ihracatta en büyük pazarı olan Avrupa pazarında yaşanan daralma alternatif pazarlarla ikame edilmeye çalışılıyor. Ticaret Bakanlığı 2022’de başlattığı uzak ülkeler stratejisine 2023’te hız verdi. Türk ürünlerinin uzak ülkelere ihracatı hedefleniyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş Türkiye’nin 2023 hedeflerini ve ihracatın yeni rotalarını Z Raporu’na anlattı. Bir yandan dünyada gümrük duvarlarının yükseldiği bir yandan da resesyon endişelerinin arttığı bir dönemde Türkiye’nin ihracatta hedeflerini yükseltmesinin arkasında büyük oranda, tüm dünyanın üretimini durduğu bir dönemde üretimini aksatmadan devam ettirmesi ve dünyanın güvenli tedarik merkezi haline gelmesi yatıyor. Avrupa’da yaşanmaya başlanan resesyon bir yandan Türkiye’nin ihracatı için her ne kadar risk oluştursa da bir yandan da enerji krizi Avrupa’nın üretimini sekteye uğrattığı için Avrupa’ya yönelik siparişlerin Türkiye’ye kayması Türkiye’nin ihracatı açısından pozitif bir gelişme. Türk ihracatçısı Avrupa’dan daralan talebi, Avrupa’nın pazarlarına ürün satarak telafi ediyor. İhracatta en çok önem verdiğimiz kg birim değeri 2022’de 1,44 dolara yükseldi. Bu veri aynı zamanda “ucuz ihracat yapılıyor” eleştirilerine de en net yanıt aynı zamanda. Türkiye’nin ihracat birim değeri yükseliyorsa demek ki ucuz ihracat yapmıyor. Ancak dünya genelindeki tüm ülkeler verilerini yayınlamadığı için henüz Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı payı göremiyoruz. Orada bir artış olup olmadığı da önemli bir kriter olacak.

İhracatta yaşanan artış iş dünyasının istihdam planlarına da olumlu yansıyor. Şubat sayımızda yer alan 2023 istihdam araştırması bunu net olarak ortaya koyuyor. Pek çok sektörde istihdam artışı planlanıyor. İhracatta yakalanan ivme ve daha pek çok konuya dair son gelişmeleri Z Raporu’nun Şubat sayısında bulabilirsiniz. Keyifli okumalar…

Dikkat çekenler...