Türkiye seçimleri Yunan basınına nasıl yansıyor?

Yunanistan’daki haberleri takip eden biri olarak ülkede Türkiye seçimlerine muazzam bir ilgi olduğunu söyleyebilirim. Televizyonlarda ve radyolarda her gün son gelişmeler sunulup tartışılırken, önde gelen gazetelerde ve kapsamlı haber ve fikir yazılarının yer aldığı haber sitelerinde de konu geniş yer tutmaktadır. Türkiye’den gelen her habere duyulan ilginin yanı sıra, 21 Mayıs’ta Yunanistan’da yapılacak genel seçimlerin de Türkiye’de seçim cephesinde olup bitenlere duyulan ilgiyi artırdığını düşünüyorum.

Bu süreçte bazı konular özellikle tartışma konusu oluyor. İlk olarak, Yunanistan ve Yunanistan-Türkiye ilişkilerine dair konular ön plana çıkıyor. Özellikle Türkiye’nin dış politika öncelikleri ve hedefleri bağlamında ne zaman Yunanistan’dan söz edilse, iki ülke arasındaki ilişkilerin nispeten sakin ilerlediği bir dönemde Mavi Vatan veya Türkiye’nin bazı Yunan adalarının egemenliğine ilişkin iddiaları gibi önceliklerin neden ortadan kalkmadığına ya da değişmediğine dair pek çok tartışma ortaya çıkıyor. Kaldı ki, ikili ilişkilerde gerilimin azalması Türk dış politikası önceliklerinde köklü bir değişiklik anlamına gelmediği gibi, seçim kampanyası döneminde bu konuların sürekli gündeme getirilmesi de gayet normal bir durumdur.

Birinci noktayla ilgili olarak, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Patrik Bartholomeos ve Gökçeada’nın Rum Ortodoks sakinleri ile Paskalya Yortusu ayinine katılmak üzere Kutsal Cuma günü adaya yaptığı ziyarete Türk basınında geniş yer verilirken, ziyaretin haberlerde olumsuz söylemlerle yer almaması özellikle dikkat çekti.

Devamı Z Raporu Mayıs 2023 sayısında…

Dikkat çekenler...