Türkiye, İran ve Güney Kafkaslar

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir çığır açması beklentisi gerçekleşmedi. Davutoğlu’na enerji bakanının yanı sıra teknoloji, kalkınma, ekonomi, ticaret ve ulaştırmadan sorumlu bakanlar da eşlik etti. Bu ziyaretin ne tür bir fayda sağladığını söylemek zor.

Ziyaretin arka planında ise Suriye’deki savaş ve bölgedeki uluslararası güvenlik ittifakının yeniden kurgulanması vardı. Aslında İran Türkiye ile daha yakın ekonomik ilişkilere girmeden önce güvenlik ittifak politikasını gözden geçirmesini istiyor. Türkiye ise ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin ardından dış politika yönelimlerini gözden geçirmeyi öngörüyor.

Kesin olan bir şey var ki o da Türkiye-İran arasındaki güven tazeleme süreci Suriye ile başlamayacak. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük sorunu Suriye politikasını değiştiremeyecek olmasından kaynaklanıyor. Siyaseten bu konuya o kadar çok yatırım yaptı ve Türkiye kamuoyunu öyle bir noktaya getirdi ki, artık istese bile bu politikadan geri dönemez.

Suriye’deki durum hem Türkiye’nin iç politikasını, hem de bölgesel güvenlik politikasını etkilemiş durumda. Türkiye’nin Suriyeli Kürt güçlere yönelik saldırıları ile ülkenin güneydoğusundaki politikaları birbirinden ayrılamaz. Iraklı Kürtler ile Suriyeli Kürtler, birbirlerinden haritadaki sınır çizgileriyle ayrılsalar bile o çizgilerin belirli olmadığı ve diplomatik engellerin geçerli olmadığı ortak dağlık bölgeler üzerinden iletişim kuruyor.

Devamı Derin Ekonomi Nisan sayısında

 

Dikkat çekenler...