Rusya, Avrupa ve Dünya

Rusya’nın şubatın son haftasında, Çin’de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları’nın ardından Ukrayna’ya saldırısı “Rusya problemini” tekrar dünyanın gündemine getirdi.

Karadeniz’in kuzeyinde ilk defa Slavlar tarafından bir idarenin kurulması 9. yüzyılın sonlarına rastlar. Söz konusu bölgeler Slav göçlerinden önce Peçenek ve Kıpçaklar başta olmak üzere Türk kavimleri tarafından meskûndu. Karadeniz’in kuzeyinde Türklerin güçlü yer almaları en azından MS 4. yüzyılda Hunlarla başlamıştı. Ancak Hunlardan önce de İskitlerin tarihi MÖ 8. yüzyıla kadar dayanmaktaydı. Bölgeye geldiklerinde Türk kavimleri ile karşılaşan Kiev Slavları burada bir devlet kurmayı başardı. Ardından 12. yüzyıldan sonra Moskova’da bir Knezlik (Prenslik) kuruldu. Bunlara Moskof (Moskova Rusları) adı verildi.

Knezlik 15. yüzyıla kadar Altınordu Devleti ve ardından Kazan Hanlığı’na bağlı kaldıktan sonra “Korkunç İvan” zamanında zor savaşlardan sonra Merkez (Türk) kuvvetlerini yenerek Hanlığı Moskova’ya taşıdı. Daha evvel Türk Devletleri’ne bağlı yaşadığı için Türk devlet sistemini kopyalamıştı. Moskova Slav’ları genetik olarak Türklerle karıştı. Öyle ki Tolstoy’a da atfedilen bir söze göre “Hangi Rus’u kazısan altından Tatar (Türk) çıkar” inancı Rusya’da yerleşmişti.

Devamı Z Raporu Mart 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...