Para kaçırma ve aklama ‘tüyoları

Bir zamanlar TV’lerin en çok izlenen programlarından birinin adıydı: “Akıl almaz; ama gerçek!” Sayın Cumhurbaşkanı, 24 Haziran’ı seçim tarihi olarak ilan ettikten birkaç gün sonra DEİK’te konuşuyordu. Bu seçimlerin ve sistem değişikliğinin Türkiye için önemini vurgularken ekonomi alanında da çok ciddi mesajlar verdi.
Özellikle iş dünyasına yurt dışına para kaçırma hususunda verdiği sert mesajlar hâlâ akıllardadır…
Aklımızın almadığı konu, Sayın Cumhurbaşkanı’nın yaptığı uyarılar, kara para aklayanları, kazancını servetini yurt dışına kaçıranları eleştiri dozu değil… O gayet doğal…
Aklımızın almadığı, Türkiye Cumhuriyeti Malî Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) web sitesinde yazanlar…
Niyet gayet iyi, şüphe yok… Kara para konusunda halkı bilinçlendirmek… Ancak ortaya çıkan tablo, kara para aklama konusunda en uzman kurum tarafından adeta yol gösterilmesi, akıl verilmesi şeklinde bir algı yaratıyor.
Önce amaçtan söz ediliyor: “Aklamanın genel amacı; yasal olmayan faaliyetlerden elde edilen gelirlerin yasal olarak elde edilmiş gibi mali sisteme sokulması, bir başka deyişle bu gelirlerin yasadışı faaliyetlerden elde edildiğinin gizlenmesidir…
Suç gelirine kaynaklık eden en önemli suçun uyuşturucu ticareti ve bu suçtan elde edilen gelirlerin çok büyük bir bölümünün nakit kullanımının düşük olduğu ve alınan önlemler nedeniyle büyük miktarlı nakit işlemlerin dikkat çektiği ülkelerde oluştuğu dikkate alındığında, bu gelirlerin nakit sisteme sokulması, aklayıcılar açısından daha büyük önem kazanmaktadır. Çünkü nakit halindeki gelir, günlük kullanımlar için harcanabilecek çok küçük bir kısmı hariç kullanılmaya uygun değildir. Dolayısıyla nakit halindeki bu gelirin kullanılabilir hale getirilmesi yani aklanması gerekir”.
Hemen arkasından şu başlık geliyor: “Kaç çeşit aklama yöntemi bulunmaktadır?”
Açıklama ise özetle şöyle:“Sınırsız sayıda yöntemle aklama yapmak mümkün olmakla birlikte en çok kullanılan (…) yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Fonların fiziken ülke dışına kaçırılması, Şirinler (smurfing) yöntemi, Parçalama (structuring) yöntemi, Vergi cennetleri (off-shore), Paravan (Kağıt üstündeki) ya da hayali şirketler, Oto-finans borç yöntemi (Loan-back), Döviz Büroları, Kumarhane ve Gazinolar, Nakit para kullanılan işyerlerinin işletilmesi (Göstermelik şirketler), Sahte fatura (hayali ihracat), Alternatif havale sistemleri (hawala vs.), İnternet bankacılığı ve elektronik para” (…)

Devamı Derin Ekonomi Mayıs 2018 sayısında …

Dikkat çekenler...