Küresel vergi oyunu bu yıl biter mi?

Yeni çağın en büyük sömürü araçlarından biri haline gelen küresel vergi oyununda sona gelindi. Uluslararası şirketlerin vergi kaçırmak için başvurdukları ‘vergi cennetlerinde konumlanma’ yönteminin önüne geçecek uluslararası çalışmaya destek artıyor. OECD’nin üzerinde çalıştığı ve asgari yüzde 12’lik oranı öngören çalışmanın bu yıl tamamlanması umudu doğdu.
Dijital ekonomi devlerinin sadece merkez binalarının bulunduğu ülkelere vergi ödemesi büyük bir adaletsizlik kaynağı olarak yıllardır tartışılıyor. Konuyla ilgili şimdiye kadar sağlıklı bir yapının oluşturulmamış olması, birçok ülkede toplumsal tepkilere neden oluyor. Bu firmalardan vergi alamayan hükümetlere kamuoyu baskısı artıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) asgari kurumlar vergisi çalışması yıllardır gündemde. Küresel siyaseti belirleyen liderlerin insafına terkedildiği için, küresel şirketlerin istedikleri gibi at koşturduğu bu imtiyaz bu yıl bitebilir.
Büyük teknoloji şirketlerinin para kazandıkları ülkelerde vergi yükümlülüklerini azaltmak için kullandıkları yasal boşlukların önüne geçilmesi lazım. Çünkü dünya genelinde kurumlar vergisi oranları 1980’den bu yana sürekli düşüş eğiliminde. Yasal olarak ödenmesi gereken miktarın çok altında göstermelik rakamlarla geçiştirilen bu önemli gelir kaynağı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde çok önemli vergi geliri kayıplarına neden oluyor.

Dikkat çekenler...