Kripto dolandırıcılık

Kolay kazanç kapısı olarak görülen kripto para piyasasının pulları dökülmeye başladı. Türkiye’de kripto para alım satımı yapan 100 civarında platform var. İrili ufaklı olanları bir yana, müşteri sayısı yüzbinlerle ifade edilen bu platformların güvensiz olduklarını bilmeyen yok. Ancak tamahkârların olduğu yerde sahtekâra çok iş çıkar. Tamahkâr ile sahtekârın yolu kesişince de dolandırıcılık kaçınılmaz oluyor.

Türkiye’nin yakın tarihinde sayısız dolandırma örnekleri var. Sülün Osman’dan Banker Kastelli’ye, Titan saadet zincirinden 2001 krizindeki batık bankalara, Çiftlik Bank’tan devre mülk dolandırıcılığına kadar birçok sahtekârlık gördü bu ülke. Kısa yoldan zengin olma hayaliyle hareket eden tamahkârları kandırıp dolandırmanın yöntemleri farklı olsa da tuzak hep aynıydı. 1940’larda Galata Köprüsü, Kız Kulesi, Taksim Meydanı’nı satmaya çalışan Sülün Osman’ın filmlere de konu olan dolandırma hikâyesi 1960’ların başına kadar sürdü.
1980’li yıllarda ‘Banker Kastelli” olarak ün yapan Cevher Özden, yüksek faiz vaadiyle halktan para topladı. Bunun için dönemin ünlü simalarını ekrana çıkardı. Yüksek faiz vaadiyle para toplayıp vurgun yapılan bir diğer dolandırıcılığı ise 28 Şubat darbe sürecinin ortamından nemalanan medya-sermaye ortaklı bankalar yaptı. 2001’deki derin ekonomik krizi tetikleyen 21 bankanın batışı; Türkiye’ye 45-50 milyar dolara mal oldu. Ve maalesef bu fatura milletin sırtına yüklendi.
100 yılın dolandırıcılık yöntemi olarak tarihe geçen ponzi sistemiyle Türkiye’de kurulan Titan Saadet zinciri de on binlerce mağdur üretti. Bundan da ders almadık. Ardından Çiftlik Bank skandalı patlak verdi. Koca koca akademisyenler, bürokratlar, futbolcuların da tuzağına düştüğü Çiftlik Bank sistemini işleten Mehmet Aydın (tosuncuk) topladığı paraları alıp yurt dışına kaçtı. Şimdi de kripto para alım satımının yapıldığı borsalar birer birer çöküyor. Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, sistemi kapatıp yurt dışına kaçtı. Lise mezunu bile olmayan Özer’in yaptığı vurgun miktarı milyon dolarlarla ifade ediliyor.

Devamı Z Raporu Mayıs 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...